Başkan Ercengiz; “Son kez, adayım” “Gönüllülerde ittifak yapıyoruz”

Başkan Ercengiz; “Son kez, adayım” “Gönüllülerde ittifak yapıyoruz”

Siyaset Yayın: 29 Eylül 2023 - Cuma - Güncelleme: 29.09.2023 13:52:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 7 dk.
344 okunma
Google News
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, geçtiğimiz günlerde Kanal 15 ekranlarına konuk oldu. Bilal Karasakal’ın hazırlayıp sunduğu, Burdur Gazeteciler Cemiyeti başkanı ve Yeni Gün gazetesi Kürşat Tuncel’in de yorumcu olarak katıldığı, Oluklaraltı’nda Burdur Belediyesi’nin Kent Belleği Müzesi avlusunda çekimi gerçekleşen, canlı yayınlanan programda Başkan Ercengiz, merak edilen soruları cevapladı, yine yerel gündem oluşturacak manşetlik sözleri dile getirdi.
2014 ve 2019 yerel seçimlerinde iki kez üst üste Burdur Belediye Başkanlığı görevine seçilen Ercengiz, üçüncü kez başkanlık görevine talip olduğunu kamuoyu ile bir kez daha paylaştı. Üçüncü kez adaylık gerekçelerini de sıralayan Başkan Ercengiz, Burdur şehir merkezinde yaşayan kent sakinlerinden son kez belediye başkanlığı için yetki istediğini, partisi CHP’nin 2024 Mart yerel seçimlerinde şahsını bir kez daha başkan adayı gösterip seçildiği takdirde, tamamlanan ileri arıtma ve içme suyu projelerinden sonra üçüncü döneminde mali yapısı güçlenen Burdur Belediyesi’nin daha büyük ölçekli projeleri hayata geçireceğini vurguladı. Başkan Ercengiz programın ikinci bölümünde Burdur Belediyesi’nin 10 yıllık süre içindeki çalışmalarını, yatırımları anlattı, yeni dönem projelerini de sözlerine ekledi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Kanal 15’te katıldığı söyleşi programında bir nev’i yeni seçim kampanyasının, 2024 yerel seçimi propaganda dönemine start vermiş oldu. 2014 ve 2019 mahalli seçimlerinde iki kez başkanlık seçimini kazanmayı başaran Ercengiz, şimdi de kırılması güç bir rekoru gerçekleştirerek, Burdur siyaset ve belediyecilik tarihine geçmeyi hedefliyor.
Burdur şehir merkezinde şimdiye kadar üç kez kazanan, üçüncü dönemi olan bir belediye başkanı hiç olmadı. Eğer; Ali Orkun Ercengiz, CHP’de yeniden belediye başkanı adayı gösterildiği takdirde ve 2024 Mart yerel seçimlerinde bir defa daha başkan olursa, bir ilk’e imza atmış olacak. Burdur merkezde şimdiye kadar Zeynel Abidin Tonguç, Armağan İlci ile Sebahattin Akkaya iki kez üst üste seçilerek görev yapan belediye başkanları oldular. Programda, rahat, kendinden emin, özgüvenli tavırları ile dikkat çeken Başkan Ercengiz’in ‘üçüncü dönem temalı’ açıklamalarında en öne çıkan hususlardan biri de; son kez belediye başkanlığı görevine talip olduğunu belirtmesi oldu. Başkan Ercengiz, yeniden aday gösterilip 2024 yerel seçimlerini de kazandığı takdirde, elde ettiği 10 yıllık birikime, deneyime üçüncü dönem projelerini de ekleyerek, 2029’da belediye başkanlığı kariyerini sonlandıracağını ilan etti.
2023 mayıs seçimleri Burdur şehir merkezi sonuçlarının da gündeme geldiği programda, her ne kadar bütün seçimlerin havası, doğası, şartları farklı olsa da Başkan Ercengiz’de genel seçim neticelerinin verdiği rahatlığın da konuşmalarına yansıdığı görüldü. CHP’nin 2023 mayıs genel seçiminde Burdur şehir merkezinde 21 bin oy aldığını, en yakın rakibi iktidar partisi AK Parti’nin oyunun 17 bin oyu, arada 4 bin fark olduğunu hatırlatan Başkan Ercengiz, 2024 mart yerel seçimlerinde bu farkın daha da artacağına olan inancını dile getirdi. Burdur’da CHP’nin gücünün yanı sıra toplumun geniş kesimlerinden yerel seçimde daha da fazla destek aldıklarını vurgulayan Ercengiz, “Biz, gönüllerde ittifak kuruyoruz, gönül İttifakı yapıyoruz” sözleriyle kapsayıcı, kucaklayıcı bir söylem ortaya koydu, hedef büyüttü.
Parti içindeki rekabetle, Burdur’da başkan adaylığı ile ilgili sorularda da oldukça rahat bir tavır içinde olan Ercengiz, “Başkan adaylarının çokluğunun, yıpranmışlığına bir işaret olmadığını, aksine 10 yılda yapılan iyi işlerden dolayı, CHP’den Burdur merkezde başkan adaylığının cazip bir tercih olduğu” bakış açısıyla, bu sualleri cevapladı. “Yıprandığı, ikinci döneminde başarısız olduğu” iddialarının maksatlı çıkarıldığı değerlendirmesinde bulunan Başkan Ercengiz, bu tür lafların içinin boş olduğunu, halkta bir karşılığı olmadığını dile getirdi. Zaten, halkta karşılığı olmayan yerel bir siyasetçinin başkanlık yarışında adaylık tercihinin yanlış bir adım olacağını, vatandaşla inatlaşılmayacağına dikkat çeken Ercengiz, kamuoyu anketleri ve araştırmalarda şahsına yönelik seçim sonucunu olumsuz etkileyecek bir bulgu, done olmadığını da söylemesi, programın akılda kalan diyaloglarından oldu.
Ercengiz, CHP Genel Merkezi ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun mevcut belediye başkanları hakkında geniş çaplı anketler yaptırarak, adayları belirlediğini hatırlatıp, “parti içinde küçük bir grubun basit hesaplarla, maksatlı ve sistematik bir şekilde bu tür algı oyunları peşinde olduğunu” iddia etti. Başkan Ercengiz, Burdur halkının ‘yıpranmış başkan’ iddialarına prim vermeyeceğini söyleyerek, bir bakıma ekranlardan da meydan okuyarak, üçüncü dönem adaylığının işaret fişeğini ortaya koydu.
Programda en ilginç anlardan biri de CHP’deki Kurultay tartışmaları ve genel başkanlık yarışına ilişkin sorular oldu. Bilindiği gibi; CHP Genel Başkanlığına aday olan, Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkan Özgür Özel, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in çok yakın arkadaşı. İzmir’de birlikte Eczacılık Fakültesi’ni okuyan bu ikilinin dostlukları güçlü bir şekilde günümüze kadar geldi. Başkan Ercengiz, program yapımcısı Bilal Karasakal’ın “kurultayda genel başkanlık yarışında oyunuzun rengi, tercihiniz ne olur?” sorusuna da verdiği cevaplar, duygusallıktan arınan, örgütü, parti tabanını öne çıkaran yaklaşımı; onu eleştirenlerin “örgüte, parti kültürü, bilincine önem vermiyor” iddialarına da bir bakıma kapak yanıtı oldu. Öncelikle kurultay delegesi olmadığını, delegeliğin il kongresinde seçimle kazanılan bir hak olduğunu vurgulayan Başkan Ercengiz, “eğer il kongresinde böyle bir seçme hakkı verildiği takdirde, kendi tercihinden ziyade Burdur’da CHP Örgütü’nün, diğer kurultay delegeleri ve parti tabanı ile istişare ederek, ortak bir karar verilmesi gerekliliğini” dile getirmesi de parti içindeki muhaliflerinin, Ercengiz’i özellikle Özgür Özel’e yakınlık üzerinden vurmak isteyenlere de anlamlı cevap olurken, Başkan Ercengiz “Kılıçdaroğlu mu Özel mi” tartışmalarına hiç girmedi. Hem genel başkanı Kılıçdaroğlu hem de Özel ile ilgili olumlu konuşması, “son sözü partililerine bırakması, CHP’deki dengeleri gözetmesi” Ercengiz’in belediye konularına olan hakimiyetinin yanı sıra parti içi meselelere de oldukça vakıf olduğunu göstermiş oldu.
Yorumlar (0)