Başkan Kubilay; Hasat Sezonu Başladı

Başkan Kubilay; Hasat Sezonu Başladı

Yayın: 11 Temmuz 2023 - Salı - Güncelleme: 11.07.2023 13:06:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 6 dk.
206 okunma
Google News
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, aniden bastıran sıcaklardan arpaların erdiğini için hasat sezona bayram öncesi başladığını açıkladı. Burdur merkezde hasadın yapıldığı arpa tarlasında basın açıklamasında bulunan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay: “Kokar mevkiinde arpaların erdiği görünce hasat çalışmaları başladı. Verim fena değil, verim yüksek. Daha önce açıkladığımız gibi tüm çiftçilerimize duyuruyorum. Biçerdöver dekar biçim fiyatı 110-120 lira arasında. 120 liradan fazla biçerdövercilere  para verilmemesini rica ediyorum.” dedi.
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, bu yıl ki döver biçer biçim fiyatının 110-120 lira olarak belirlendiğini hatırlatarak, bol, bereketli bir sezon geçmesi temennisinde bulundu.  Kubilay, yağışlar dolayısı ile bu yıl hasat sezonunda rekoltenin yüksek olacağını söyledi. Tane kaybı konusunda da gerekli tüm tedbirlerin alındığı belirten başkan  Kubilay, ‘Ot yangınları’ konusunda halkı duyarlılığa davet etti. 
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay: “2023 yılında kış aylarında fazla yağış alamadık ama ilk bahar yağışlarımız çok güzel geçti. Burdur’da da çok güzel yağış aldık. Tabii artısı ve eksisi de var. Cenab-ı Allah yedireceğini versin. Mayıs ve Haziran aylarında yoğun yağmur yağışları sonrası ekili arpa tarlalarında yatmalar meydana geldi. Tabi bu yatma olayları sonrası evinde yani tanelerde zayıflamalar oldu. Tabi yağışlar sonrası gölet ve barajlardaki doluluk oranları da arttı. Allah’a şükürler olsun bu yıl güzel bir yağış aldık. Arpa ve buğdaylarda geçmiş yıllara oranla çok da iyi oldu. Tüm illerde, tüm kazalarda aynı anda biçime geldi. Bayram arkası Burdur’da da biçerdöverler gelip ekinlerimizi hasat etmeye başladılar. Biçerdöverciler ile ilgili Burdur Ziraat Odası olarak toplantımızı yaptık. Bölgemizdeki biçim fiyatlarını belirledik.
Tane kaybı ve döver biçer biçim fiyatları hakkında Burdur kamu oyuna bilgiler veren Başkan Kubilay: “Tane kaybı ile ilgili Tarım  İl Müdürlüğü ile yaptığımız toplantıda Burdur Merkez ve kazalarda gerekli Ziraat Mühendisi desteğini verecek. Burdur’da tane kaybı oranı yüzde 2, bu oranın üzerinde tane kaybı yapan biçerdöverlere gerekli uyarılar yapılacak. Hatta, hasarlarının giderilmesi istenecek. hatalarını gidermeyenlere ise gerekli cezai müeyyide uygulanacaktır. Tane kaybı gerçekten de çiftçimize, ülkemiz ekonomisine gerçekten büyük zararlara yol açmaktadır. Bu zararların yaşanmaması için sahada gerekli çalışmalarımız ve denetimlerimiz aralıksız yapılacaktır.” diye konuştu. 
Başkan Kubilay, bu yıl ki yağışlar dolayısı ile rekoltenin de yüksek olacağını söyledi. Başkan Kubilay, 2023 Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki yağışlar nedeni ile çiftçilerin derin kuyu sondajlarını kullanmak zorunda kalmadıkları için de elektrik tasarrufunda bulunduklarına dikkat çekti. Geçen  yıl mazotun litre fiyatlarının 30 lira civarında olduğunu hatırlatan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay: “Mazotun litresi  bu yıl 24 lira civarında. Bu durumu da göz önüne alarak çalışmalarımızı yaptık. Tabii ki mazot fiyatları düştü ama mazotun haricindeki yedek parça, işçi masrafları ve diğer masraflar da arttı. Bu yüzden dolayıdır ki bu yıl Burdur’da 1 dönüm döver biçer biçim fiyatı 110-120 liradan biçtirmeyi düşünüyoruz.” dedi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun hububat taban fiyatlarını belirlediğini sözlerine ekleyen Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay: “Ziraat Odalarımıza üye olup ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydını yaptıran çiftçilerimiz TMO’nun randevu sisteminden randevularını alıp,  belirlenen yerlere ürünlerini teslim edebileceklerdir.” açıklamasından bulundu. 
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, “Odamızın 30 bin civarında üyemiz mevcut olup, bu rakamın 20 bini aktiftir.” bilgisini verdi.  Burdur Ziraat Odası’nda önceki gün yapılan toplantıda ‘Burdur Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu’ seçimlerinin yapıldığını sözlerine  ekleyen  Başkan  Kemal Kubilay: “Ayrıca 21 Haziran 2023 Çarşamba  günü  tarihi itibari ile Burdur’daki 8 Ziraat Odası Başkanı toplanarak; ‘Burdur Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu başkanını, başkan yardımcısını ve genel sekreterini seçtik. Oy birliği ile yapılan seçimlerde başkanlığı Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, başkan yardımcılığına Tefenni Ziraat Odası Başkanı Ünal Atalay,  genel sekterliğe Yeşilova Ziraat Odası Başkanı Tekin Korkmaz seçilmiştir. Yeni seçilen Burdur Ziraat Odaları yönetimi kurulumuz ilimizdeki 8  ziraat odası (Burdur, Bucak, Ağlasun, Yeşilova, Karamanlı, Tefenni, Çavdır, Gölhisar)  ile  birlik ve beraberlik içerisinde görev yapacaktır. Köylümüz, çiftçimiz için gerekli çalışmalarda bulanacağız. Yeni Tarım Bakanımız, Milletvekillerimiz  ve Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımızı ziyaret edeceğiz.  Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin sorunları hakkında fikir alış verişlerinde bulunacağız.” diye konuştu.   
Yağışlar dolayısı ile bu yıl otların da fazlaca oluştuğuna dikkat çeken Başkan Kubilay: “Bu yıl yağışlardan dolayı gerek şarampollerde, gerek tarla kenarlarında, anlarda aşırı ot bitti. Yağışların bitmesi ile birlikte sıcakları başlayacak. Ben tüm vatandaşlarımızdan yol ve tarla kenarlarına sigara izmaritleri ile yangına sebebiyet verebilecek yanıcı, parlayışı cami şişe ve benzeri maddeleri atmamalarını istiyorum. Bu konu hakkında piknik yapacak vatandaşlarımızdan da hassasiyetli olmalarına davet ediyorum.” sözlerine vurgu yaptı. 
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, “Kurban Bayramı sonrası başlayan hasat sezonunun, kazasız, belasız ve yangınsız geçmesini diliyoruz” dedi.
Yorumlar (0)