Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde Mezuniyet töreni gerçekleştirildi

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde Mezuniyet töreni gerçekleştirildi

Eğitim Yayın: 04 Temmuz 2023 - Salı - Güncelleme: 04.07.2023 13:40:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 5 dk.
171 okunma
Google News
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı mezuniyet töreni yapıldı. MAKÜ İstiklal Stadyumunda düzenlenen programın başında tören geçişi gerçekleşti. Uluslararası Öğrenciler ve Öğretim Üyeleri ülke bayrakları ile yürüyüş yaparak katılımcıları selamladılar. Program depremde hayatını kaybeden öğrencilerimizin resimlerinin yer aldığı, Türkçe Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin, öğrenci topluluklarının, Fakülte, Konservatuvar, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarının katılımcıları selamlayarak tören geçişi ile devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam eden programda 2022-2023 Akademik Yılı Lisans Mezunları, Ön Lisans Mezunları ve yabancı uyruklu öğrenciler adına konuşma yapıldı.
Dereceye giren öğrencilerin yaş kütüğüne plaka çakması sonrası Burdur Valisi Ali Arslantaş , MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar tarafından konuşmalar yapıldı. Daha sonra Vali Arslantaş okul birincilerine ödüllerini takdim etti. 
Vali Arslantaş programda yaptığı konuşmada, “Sevgili gençler, ileride sitayiş ve özlemle anacağınız öğrencilik hayatınızın, sorumluklarla bezeli çalışma hayatıyla kesiştiği eşiktesiniz. Teravet akan yüzlerinizde mutluluk, heyecan ve bir parça bilinmeyenin belirsizliği öyle güzel okunuyor ve siz şu an farkında olmasanız da enerjiniz çevrenize o kadar güzel sirayet ediyor ki sizleri gördükçe bizlerin iç alemi de ilk yaza evriliyor. Hal böyleyken, nuru rabbin nurundan yaratılan efendimizin öğüdünü dinleyip yaşlılık gelmeden gençliğin kıymetini bilin. Bir anınızın dahi süfli uğraşlarla zayi olmasına lütfen müsaade etmeyin. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk Bursa Şark Tiyatrosunda öğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmada: “Ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve sizin ordularınızın zaferi için yalnız zemin hazırladı. Gerçek zaferi siz kazanacak ve devam edeceksiniz ve mutlaka başarılı olacaksınız.” diyor. 
Dünya, iç dinamikleri kendinden menkul bir sistematik üzerine inşa edildiğinden bu zaferin belli başlı amilleri insanoğlunun tarih sahnesine çıktığı günden beri değişmemiştir. Elsine-yi selâseyi ikmal ettikten sonra üzerine söz söylenemeyecek şiirler yazmak isteyen Fuzulî merhum, Türkçe divanında şiir poetikasını açıklarken, bu sistemde çarkların nasıl işlediğini: “Önce ilimde eksiktim onu ikmal ettim. Sonra sözü sanatlı söylemeyi yani usulü öğrendim. Nihayet tecrübeyle şiirimi pişirdim.” şeklinde izah eder. Hayat yolculuğu da aşağı yukarı bu minval üzere sürer. Bugün ilminizi tedris etmiş halde mezun oluyorsunuz. Yaşamı deneyimledikçe nasıl yaşamanız gerektiğini kendi içinizde keşfedecek, eksiklerinizi tamamlayacaksınız. Nietzsche’nin ifadesiyle “Sizi öldürmeyen şey, güçlendirecek” başka bir merhaleye gelmenize vesile olacaktır.
Hayallerinizi takip edin, tutkularınıza odaklanın ve hedefinize doğru özgüvenle ilerleyin. Karakterinizi geliştirmeye ve düşünsel yetilerinizi arttırmaya gayret edin. Ve lütfen doğru zamanda cesaret göstermekten çekinmeyin. Bir Latin atasözünde denildiği gibi “Talih cesurların yanındadır.” İlmi tekamülünüzün nişanesi olan cübbeleriniz  bir bitişin değil, yoğun okuma ve öğrenme faaliyetlerine virgül koyarak yeni bir başlangıç yapmanızın sembolüdür. Martin Luther King: “Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo’nun resim yahut Bethoven’ın beste yaptığı ya da Shekaspeare’nin şiir yazdığı gibi süpürün.  O kadar güzel süpürün ki herkes durup “Burada işini çok iyi yapan bir çöpçü yaşıyor desinler diyor. Sizlerden ricam hem kendiniz hem aileniz hem de ülkeniz için ne iş  yaparsanız yapın en iyisini yapmanızdır. Gerçi mezun oluyorsunuz ama size son bir ödevde ben vereyim. Hayatta başarı kazanmış insanların hikâyelerini inceleyin. Bu insanların öykülerindeki ortak noktanın işlerini çok severek en iyi şekilde yapmaları olduğunu göreceksiniz. İlimle bağınızı koparmadığınız, zihninizi ve idrakinizi açık tuttuğunuz sürece dünyanın geleceğini oyun hamuru kolaylığında değiştirme kudretine sahip olduğunuzu unutmayınız. Cemil Meriç’in “Geleceği görmek, geçmişe tutunmaktır” vecizesiyle ifade ettiği gibi maziden aldığınız güç ile atiye doğru sağlam adımlar atacağınıza inancım tamdır. Bundan yüz yıl sonra hiçbirimizin bu dünyada  olmayacağı gerçeğini hatırınızdan bir lahza çıkarmadan, onurlu bir yaşam sürün. Çok okuyun, çok gezin, farklı  kültürlere muttali olun ve tüm bunları yaparken değerlerinizin zerre aşınmasına izin vermeyin. Lafzın büyüsü kısalığındadır. Sözlerime nihayet vermeden önce öğretimden barınmaya, sosyalleşmeden mezuniyet sonrası istihdam olanaklarına kadar sizler için var gücüyle çalışan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde görevli tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Allah okul sıralarından gerçek hayata intibakınızda suhulet nasip eylesin. Sağlıcakla ve sevgiyle kalın. Bahtınız ve uğrunuz açık olsun." ifadelerine yer verdi.
Yorumlar (0)