Esnaflar Dikkat! Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi Güncellendi

Esnaflar Dikkat! Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi Güncellendi

Yayın: 28 Temmuz 2023 - Cuma - Güncelleme: 28.07.2023 14:23:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 4 dk.
158 okunma
Google News
Burdur Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Gürhan Özveren, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ücret tarifesinin güncellendiği söyledi.
Özveren, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret tarifesinde yer alan ücretlerin, ekonomik koşullar dikkate alındığında oldukça yetersiz kaldığını ifade ederek bir yazılı açıklama yaptı.
Oda Başkanı Özveren açıklamasında şunları söyledi;
“20 Haziran 2023 tarihinde asgari ücret, yüzde 34 artışla net 11 bin 402 lira olarak açıklandı. Uygulanmakta olan asgari ücret tarifesi, Birliğimizin öneri ve beklentilerinin zaten çok altında artırılarak yayımlanmış iken temel gider kalemimiz olan işçilik ücretlerinin yüzde 34 artırılması, muhasebe işletmelerinin sürdürülebilirliğini ciddi boyutta tehdit eder hale getirmiştir. Meslek mensuplarımızın çok büyük bir bölümü asgari ücret tarifesindeki tutarları baz alarak sözleşme imzalamaktadır. Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiş, yapılan son asgari ücret artışı ile 2023 yılı tarifesinde yapılan artış tamamen anlamsız hale gelmiştir. Serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik asgari ücret tarifesinin, en azından asgari ücret artışından kaynaklı kaybı telafi edecek şekilde yüzde 35 oranında artırılarak 1 Temmuz’dan itibaren uygulanması gerekmektedir.”
Asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlerin, ekonomik koşullar dikkate alındığında ve son asgari ücret artışından sonra oldukça yetersiz kaldığını ifade eden Burdur SMMMO Başkanı Gürhan Özveren,  özellikle asgari ücret artışının İşletmelerin ve muhasebe bürolarının  sürdürülebilirliğinin ve hizmeti sunmanın imkansız hale getirdiği bir gerçektir. Ekonomide dengelerin bozulması enflasyondaki artış eğilimi, ücretliler ve Serbest meslek mensupları başta olmak üzere sabit gelirlileri olumsuz etkilemiştir. Yaşanan ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen kesimlerinin sorunlarının kısa vadede çözülmesi gerekmektedir.
Başkan Özveren, ”Ekonomimizde yaşan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon Mali Müşavirleri zor durumda bırakmıştır. Özveriyle ve fedakarca görevlerini yapan Mali Müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu suretçe onarmak zorunda kalmıştır. Verdikleri Hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayan Mali Müşavirler aynı zaman da kamu finansmanında en büyük güvencesidir. Mali Müşavirlerin Hizmetlerinin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. İşletmeler ve kamu için büyük görevler üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin aksaması tüm kesimler için sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Gelinen aşamada mesleki faaliyetin sürdürülmesi, gerekli giderlerin, personel, kırtasiye, kira, elektrik vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin asgari ücret tarifesinin asgari ücret artışından kaynaklı kaybı telafi edecek şekilde TÜRMOB tarafından asgari ücret tarifesinin 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari yüzde 35 oranında arttırıldığını ifade etti.
Yorumlar (0)