Serinleyelim derken, sağlığınızdan olmayın

Serinleyelim derken, sağlığınızdan olmayın

Sağlık Yayın: 08 Ağustos 2023 - Salı - Güncelleme: 08.08.2023 12:46:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 3 dk.
215 okunma
Google News
Yaz ayları ile birlikte kavurucu sıcakların etkisi altına giren ülkemizde özellikle son günlerde daha da etkili olan sıcaklarda vatandaşların imdadına dondurmalar yetişiyor.  Artan sıcaklar nedeniyle sıcak günlerde oldukça fazla  talep gören dondurmada vatandaşların özellikle de çocukların en çok sevdiği ve tükettiği dondurmada oynanan oyun, sağlığımızı da ilgilendiriyor. Dünyada üst üste sıcaklık rekorları kırılırken, ilçemiz Gölhisar’da da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre kentte sıcaklık gölgede 35-36 derece olarak ölçülürken, park ve bahçelerdeki termometreler yer yer 40 dereceleri buluyor. Hal böyle olunca vatandaşlar da serinlemek için dondurmaya yoğun talep gösteriyor. 
İlçemizde uzun yıllardır faaliyet gösteren Edem Pastanesi işletme sahibi Mehmet Gül konu hakkında vatandaşları uyardı. Gül; “Ucuz ve kalitesiz dondurmada süt yerine kullanılan süt tozu ile meyve yerine kullanılan tatlandırıcı ve renklendiriciler vatandaşların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. 
 
Ayrıca fıstıklı dondurma yapılırken ise bazı üreticiler Antep fıstığı yerine bezelye, yeşile boyanmış yer fıstığı gibi ürünler kullanıyor. Dondurmada, ham madde, işçilik ve kira gibi giderleri katınca 1 top dondurmanın en az 10-15 TL’den satılması gerektiğini, topu 3-5 liraya satılan dondurmalardan vatandaşlarımızın sağlıkları için uzak durması gerektiğini söyledi.”
Mehmet Gül; “Yaz aylarının vazgeçilmez serinleticisi olan dondurma da hileler bitmek tükenmek bilmiyor. Artan maliyetler nedeniyle bazı üretici vatandaşlar hilelere başvuruyor. Vatandaşlarımız da burada dikkat etmeli. Dondurmada süt yerine süt tozu kullanan kişilerden dondurma almamalılar. Gerçek meyvenin yerine renklendirici ve tatlandırıcı kullanıyorlar. Bunun yerine vatandaşlar güvendikleri, bildikleri yerlerden dondurma almalılar. Hazır dondurmaları da bu nedenlerden dolayı önermiyoruz” dedi.  Dondurma yaparken maliyeti düşürmek için vatandaşların sağlığını hiçe sayıldığının altını çizen Mehmet Gül, “1 kilogram dondurma 200 TL’den aşağı olmamalı. Ancak bazı yerlerde dondurmanın topu 3-5 liraya satılıyor. Fıstıklı dondurmada bezelye, meyveli dondurmada tatlandırıcı kullanıyorlar. Bazı kişiler de süt yerine süt tozu kullanarak dondurma yapıyor. Bu ciddi anlamda insan sağlığını tehdit ediyor. Vatandaşlarımız sıcak günlerde serinleyim derken sağlığından olmasın.” Kendi ürünlerini hijyenik ortamda üreterek vatandaşla buluşturduklarının altını çizen Gül, “Bizim dondurmalarımızda orjinal keçi sütü, salep ve belli oranlarda diğer malzemelerin birleşimi ile vatandaşlarımızın sağlığını ön planda tutarak hijyenik ortamlarda üretimini yaptığımız dondurmaları vatandaşlarımıza sunuyoruz. Ürünlerimizde insan sağlığı açısından hiçbir katkı maddesine yer vermiyoruz. Ürünlerimizde kaliteli hammadde kullanarak gönül rahatlığı ile yıllardır hakımızın hizmetindeyiz” dedi.
Yorumlar (0)