Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde Hasat Zamanı

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde Hasat Zamanı

Yayın: 08 Ağustos 2023 - Salı - Güncelleme: 08.08.2023 12:41:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 6 dk.
302 okunma
Google News
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) ekilen bitkilerin hasadına başlandı. 
MAKÜ Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda yaklaşık 3 bin dekar alana ekilen arpa, korunga, tritikale ve yulaf gibi farklı yem bitkilerinin hasadı gerçekleştiriliyor.
Prof. Dr. Hüseyin Dalgar: Edinilen Tecrübe ve Akademik Bilgi Verime de Yansıyor
Ekilen bitkilerin hasadının verimli geçtiğini belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, hasat ile ilgili şunları söyledi: Kampüsteki yaklaşık 3 bin dönüm ekilebilir arazi her yıl olduğu gibi bu yıl da ekildi. Şu an hasat yapılıyor. Daha önceki yıllardaki tecrübelerden edindiğimiz bilgiler ve yağışların etkisiyle oldukça iyi bir verim söz konusu. Hayvancılık alanında pilot üniversite olmamız hasebiyle yem bitkileri konusunda çok ciddi araştırmalar yapıyoruz. 8 ayrı yem bitkisi üniversitemizin arazilerinde ekiliyor. Bunlar hasat edildikten sonra laboratuvar ortamında analizleri yapılıyor. Buradan elde edilen sonuçlarla hem bilimsel yayın olarak literatüre katkı sağlanıyor hem de ilgili sektörlerle paylaşılıyor. 
Bu çerçevede ekilebilir durumdaki tarıma elverişli 3 bin dönüm arazinin bu yıl 2 bin 400 dönümü ekilmiş durumda ve hasatı yapılıyor. Şu anda 600 dönüm arazi ise ıslah amaçlı nadasa bırakıldı. Burada tritikale, korunga, yulaf, arpa, buğday gibi çok sayıda farklı ürün var. Bu ürünler az su isteyen, besin değeri ve verimi yüksek ürünler. Ekibimiz bunlar üzerinde her yıl verimi artıracak şekilde denemeler yapıyor. Bu hasattan elde edilen ürünlerin bir bölümü üniversitemizin MAKÜ Çiftliği olarak adlandırdığımız Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki hayvanlarımızın beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılıyor. Bir bölümü de piyasada ihtiyacı olan kesimlere satılmak suretiyle değerlendiriliyor. Bu aynı zamanda üniversitemize bir öz gelir sağlıyor.
Devletimizin Her Metrekare Arazisine Sahip çıkarak Ülke Üretimine Katkıda Bulunuyoruz
Yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapan Rektör Prof. Dr. Dalgar sözlerine şöyle devam etti: Burada önemli olan bizim diğer sektörden farklı olarak yaptığımız öne çıkan husus şu: üniversitemizde büyükbaş hayvanların sıvı gübresi biyogaz tesisiyle yapılan bir protokol çerçevesinde biyogaz tesisine veriliyor. Enerji üretimi yapıldıktan sonra da bunlar sıvı gübre olarak araziye dökülüyor. Bu konuda yapılan çalışmalarda; arpada dekarda ortalama 300 kilo civarında bir verim söz konusuyken bu sene bu sıvı gübrenin etkisi ve yapılan bilimsel iyileştirmelerin etkisiyle 500 kilo gibi bir verime ulaşılmış durumda. Uzman ziraatçı hocalarımızın bize vermiş olduğu bilgiler bu yönde. Bu oldukça sevindirici. Tabii bu bilgiyi biz sektörle de paylaşıyoruz. Üniversite olarak hem arazimizi değerlendiriyoruz hem de bu arazide bilimsel yayınlar, bilimsel çalışmalar, araştırmalar yapıyoruz ve buradan elde ettiğimiz sonuçları da sektörle paylaşıyoruz. İnşallah bundan sonraki dönemde hayvancılık alanında yaptığımız başarılı çalışmaları bitkisel üretim alanına da taşıyacağız. Bunu da önümüzdeki aylarda hem üniversitemiz personeliyle hem de Burdur halkıyla ve kamuoyuyla paylaşacağız. Bitkisel üretim konusunda Burdur'un önemli bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek noktasında akademik bir yapılanma içerisindeyiz. 
Hasadımızın hayırlı bereketli olmasını diliyorum. Biz devletimizin her metrekare arazisine sahip çıkmaya, her metrekare arazisini bu ülkenin üretimine katkı sağlayacak noktada değerlendirmeye devam edeceğiz. Çalışmalarımızdan elde edilen sonuçları, başta Burdur olmak üzere tüm ülke, tarım ve hayvancılık sektörüyle de paylaşıp onların da bu bilgilerden ve tecrübelerden yararlanması çabası içerisindeyiz. 
Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Şenol Güzel ise bitkisel üretim arazisi içerisinde hasadı yapılan bitkilerin sağmal gruptaki hayvanların beslenmesi için kullanıldığını belirterek şunları söyledi: Yaptığımız bu çalışma ile mısır silajına da alternatif üretiyoruz. Kurak arazide yapabileceğimiz ve hayvanlara yedirebileceğimiz silajı, yeşil ot silajından karşılamak için bu faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu silajları MAKÜ Kampüs alanımızda bulunan çiftliğimize taşıyoruz ve oradaki hayvanların beslenmesini sağlıyoruz.
Gerçekleştirilen silaj çalışmalarında bitkisel üretimler ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Müge Güvenç: "Arazimizde 600 dönem yulaf, 700 dönümü arpa, 530 dönümü korunga, 15 dekar alanda yonca, 450 dekar alanda tritikale hasadı gerçekleştirilecek olup 600 dekar alanı da nadasa bıraktık. Bu alanda yeşil ot silajı olarak yulaf kullanıldı. Başaklanma öncesi süt dönemi arasında biçildi, silajlandı. Tane hasadımıza da bugün itibariyle başladık." ifadelerini kullandı.
MAKÜ, Toprağın Sürdürülebilirliğine de Katkı Sağlıyor
Toprak ıslahı hakkında konuşan Öğr. Gör. Dr. Bekir Tosun ise "Üniversitemiz arazisini organik madde kaynakları kullanarak her sene 400 dekar olacak şekilde ıslah etmeye çalışıyoruz. Bunun bize ne faydası oldu? Üniversite olarak kimyevi gübre kullanımını yaklaşık olarak yüzde 80 oranında azaltmış bulunduk. Böylelikle hem üniversitemize katkı sağlayarak hem de toprağın sürdürülebilirliğini artırdık" diye konuştu.
Yorumlar (0)