MAKÜ'den Üniversite Adaylarına Kariyer Danışmanlığı Desteği

MAKÜ'den Üniversite Adaylarına Kariyer Danışmanlığı Desteği

Eğitim Yayın: 01 Ağustos 2023 - Salı - Güncelleme: 01.08.2023 17:05:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 5 dk.
219 okunma
Google News
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Kariyer Geliştirme Merkezi, tercih sürecinde aday öğrencilere tercih danışmanlığı hizmeti sunmaya başladı. Bu kapsamda uzman kariyer danışmanları, 8 Ağustos 2023 tarihine kadar 09:00-18:00 saatleri arasında tercih danışma hattı üzerinden hizmet sunacak.
MAKÜ Kariyer Merkezinde oluşturulan Danışma Merkezini ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar; "Üniversitemiz bu yıl ilk defa klasik tercih danışmanlığının ötesinde, uzun bir süredir kendi öğrencilerimize uyguladığımız; adayların hangi mesleklere uygun olduklarını belirlemelerine yardımcı olacak "kişilik, mesleki ilgi ve iş değerleri envanterleri gibi psikometrik testleri içeren bir yazılım sistemini Türkiye genelindeki tüm öğrenci adaylarının kullanımına açtı. Sisteme giren öğrencilerimiz üniversite tercihi yapmak için üniversiteleri inceliyorlar ve hangi bölümleri tercih edebileceklerini geçen yılki taban puanlara bakarak puanlarının yetip yetmediğine bakıyorlar. Kullanıma açtığımız sistem aracılığıyla, aday öğrenciler bireysel özellikleri itibariyle hangi kariyer alanlarına ve mesleklere uygun olduklarının farkına varabilecekler. Üniversite olarak üzerinde 4-5 yıldır bu sistem üzerinde çalışıyoruz.  
16 yaşın üzeri bireyler envanterleri doldurarak, hangi özelliklere sahip olduklarını ve bu özellikler çerçevesinde de hangi mesleklere daha yatkın olabilecekleri ile ilgili fikir sahibi olabilecek. Öte yandan, envanterleri dolduran adaylar, oluşturduğumuz danışma hattı üzerinden Kariyer Merkezindeki uzmanlarımızdan kariyer danışma hizmeti alabiliyorlar. Birlikte raporlarını analiz ediyorlar. Hangi mesleklere daha uygun ve yatkın olduklarını değerlendiriyorlar. 
Ayrıca, üniversitemizin ve Türkiye genelindeki bütün üniversitelerin ilgili bölümlerinin taban puanlarına bakarak, puanlarının hangi bölümleri tercih etmelerinin uygun olduğu yönünde destek veriyorlar. Biliyorsunuz üniversite tercihlerinde adayların klasik yaptığı; bir önceki yılın taban puanlarıyla bu seneki aldıkları puanları karşılaştırmak. Ancak burada meslek tercihi ya da bölüm tercihi noktasında profesyonel bir destek çoğunlukla alınmıyor. Ailenin tercihleri, çevrenin yönlendirmesi, belki okudukları liselerdeki öğretmenlerinin önerileri doğrultusunda bir tercih yapılıyor. Biz onu bir adım daha ileriye götürerek bilimsel testlerle adayın kendisinin hangi mesleklerde daha başarılı olabileceğini ya da hangi mesleklere daha yatkın olabileceğini raporlayan bir sistemi bu yıl ilk defa Türkiye genelinde bütün aday öğrencilerin kullanımına açmış bulunuyoruz. Böylelikle, aday öğrencilerimize tercih danışmanlığının ötesinde aktif destek veren bir hizmeti üniversite olarak sunmuş bulunuyoruz. Ben bu sistemin aday öğrencilerin karar vermelerini kolaylaştıracağını düşünüyorum. Zira hepimizin doğuştan kazandığı ve sosyal yaşamında edindiğindi bir takım belirgin özellikleri var. Bu özelliklerimiz de bazı mesleklerin gereksinimi ile uyumlu ya da uyumsuz olabiliyor. Bu çerçevede aday öğrencilere, doğru mesleği seçmeleri ve ileride daha başarılı olacakları ve o mesleği yaparken de mutlu olacakları bir yolculuğa çıkmalarında onlara yardımcı olacak bir nevi karar destek mekanizmasını hizmete sunmuş bulunuyoruz. Tabi burada şunu da belirtmek lazım; sistemin aday öğrencilere önerdiği meslekler kesinlikle doğrudur, yüzde yüz buna göre karar vermek gerekir diye iddialı bir şey söylemek doğru olmaz. Günümüz koşulları, ülkenin meslek alanları ve istihdam olanakları doğrultusunda adaylar kendileri zaten bu değerlendirmeyi yapacaklar. Biz burada bilimsel bir destek sunmuş oluyoruz. Bu da üniversitemiz tarafından Türkiye genelindeki tüm adaylara ücretsiz olarak açılmış durumda. Ben bütün adaylarımızın bu sistemden yararlanmalarını tavsiye ediyorum. Ciddi anlamda fikir veriyor ve karar vermeyi kolaylaştırıyor. Çok önemli bir hizmet. Önemli bir katkı olacağını düşünüyorum. Bu sistemi açar açmaz zaten telefonlar gelmeye başladı. İzmir'den, Aydın'dan, Antalya'dan farklı şehirlerden arayıp destek istiyorlar. Tercih dönemi boyunca hafta sonları dahil olmak üzere merkezimiz destek vermeye devam edecek. Ben bütün adaylara başarılar diliyorum. Tercihlerinde de Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin ilgili bölümlerini mutlaka incelemelerini ve tercihleri noktasında üniversitemizi değerlendirmelerini de ayrıca tavsiye ediyorum. İnşallah bütün adayların sonuçları gönüllerince olsun." ifadelerini kullandı.
Aday öğrenciler, tercih danışma hizmetinden ve değerlendirme araçlarından ücretsiz olarak yararlanabilmekteler. 
Ücretsiz danışma hattı numaraları:
0248 213 1231/1234/1236/1237/1239
Web Sitesi: https://tercihim.maku.edu.tr
Yorumlar (0)