Umke Bölge Tatbikatı Burdur’da İcra Edildi

Umke Bölge Tatbikatı Burdur’da İcra Edildi

Gündem Yayın: 01 Ağustos 2023 - Salı - Güncelleme: 01.08.2023 17:07:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 3 dk.
340 okunma
Google News
   Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ilk  defa 2004 yılında kurulmuş olup, afet ve olağandışı  durumlarda olay yerine hızlı bir şekilde intikal ederek yaralı kişilere  uygun yöntemlerle en etkili tıbbi müdahaleyi sağlamayı amaçlamaktadır.  Bildiğimiz gibi 17 Ağustos 1999 depreminde 18.373 kişi hayatını kaybetmiş ve bu  kişilerden  binlercesi enkazdan sağ çıkarıldığı halde akabinde Crush Sendromu gelişmesinden dolayı (maalesef) kurtarılamamıştır. Crush Sendromunun gelişmemesi ise yaralının enkaz altından çıkartılmadan önce tıbbi müdahaleye başlanması ile mümkündür. Yine yakın zamanda yaşadığımız Asrın Felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremde gösterdiği gibi arama kurtarma faaliyetinin yanı sıra medikal müdahaleye enkaz altında başlanması yadsınamaz bir gerçektir. Diğer kurumlar ve arama  kurtarma  faaliyeti  yürüten tüm birimler ile entegrasyon kurulup iletişimin arttırılması, personellerin geliştirilmesi, imkanların en etkin şekilde kullanılması hedeflenmektedir. 
Bu nedenle 19-20-21 Temmuz 2023 tarihlerinde ilimize bağlı Kemer ilçesi yaylasında; Burdur İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde UMKE 3. Bölge;  Burdur,  Afyonkarahisar (koordinatör il) ve Isparta UMKE Ekiplerinin katılım sağladığı enkazdan  kurtarma, triaj, ekipman kullanımı, koordinasyon, arazi araç kullanımı, suda kurtarma gibi konuların işlendiği tatbikat başarı ile icra edilmiştir. 
Tatbikata Afyonkarahisar’dan; 22, Isparta’dan; 18 ilimizden 43 olmak üzere toplam 83 personel ile; 8 UMKE aracı, 3 Ambulans ve 5 lojistik araç katılmıştır. Tatbikata Kemer Kaymakamı Armağan Yazıcı, Kemer Belediye Başkanı Ömer Aktürk ile İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Aktürk de ziyarette bulundular. 
Burdur İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Sırrı Şenbayram, Burdur İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Musa Murat Erk, Destek Hizmetleri Başkanı Uğur Üstün, Bucak İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yasemin Erk, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri  Başkanı Dr. İlker Ahmet Çınar, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Oğuz Serdar Bayrak ile Isparta İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkanı Adem Comart tatbikata katıldılar. 
Yorumlar (0)