Haşhaş üreticileri dikkat

Haşhaş üreticileri dikkat

Yaşam Yayın: 07 Kasım 2023 - Salı - Güncelleme: 07.11.2023 15:49:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 2 dk.
226 okunma
Google News
Haşhaş ekimi için izin başvuruları, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Haşhaş Üretim Başvuru Sistemi (HÜBAS) üzerinden 30 Ekim 2023 tarihine kadar gerçekleştirilebileceği duyurulmuştu.
Üreticiler ekim başvurusunda bulunacağı parseller için Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe teşkilatlarınca düzenlenecek Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi alınmasını müteakip HÜBAS üzerinden ekim izin talebinde bulunacak. Üreticinin HÜBAS'tan yaptığı başvuru sistem üzerinden muhtar onayına, muhtar onayı sonrasında ise TMO onayına yansıyacak. Onay bekleyen başvurular  günlük olarak takip edilecek ve sonuçlandırılacak. 
Haşhaş ekim başvuru süresi mevzuat gereği 30 Ekim 2023 tarihine kadar tamamlanması gerekmekte iken Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından bir açıklama yayınlanarak haşhaş ekim başvuru süresinin uzatıldığı duyuruldu. Duyuru şöyle; “2023-2024 tarım dönemi haşhaş ekim başvuru süresinin 30 Ekim 2023 tarihinde sona erceği duyurulmuştu. Mevsimsel değişikliklerden kaynaklı olarak haşhaş üretim bölgelerinde yeterli yağış alınamaması nedeniyle üreticilerin ekim hazırlıklarını ve ÇKS kayıtlarını tamamlayamadıkları değerlendirilerek, haşhaş üreticilerinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, haşhaş ekim izin başvuruları, 17 Kasım 2023 tarihi gün sonuna kadar uzatılmıştır. Üreticilerimize duyurulur”.
Haşhaş ekim alanları uydu görüntüleri üzerinden takip ve kontrol edileceğinden kesinlikle beyan edilen alan dışında ekim yapılmamasına dikkat edilecek. Birden fazla parselde üretim yapan üreticiler tüm parsellerinde TMO'dan temin ettikleri tohumluklarını ya da kendi tohumluklarını tercih edecekler. TMO tohumluklarını kullanacak üreticilere haşhaş tohumlukları dekara 1 kg hesabıyla dağıtılacak. Üretici, yenileme ekimi yapması durumunda ilave dekar başına 1 kg daha haşhaş tohumluğu alabilecek.
Yorumlar (0)