Başkan Sipahi: “Toplum sağlığı için etil alkol satışı kayıt altına alınmalı”

Başkan Sipahi: “Toplum sağlığı için etil alkol satışı kayıt altına alınmalı”

Gündem Yayın: 02 Ocak 2024 - Salı - Güncelleme: 02.01.2024 16:34:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 4 dk.
250 okunma
Google News
Burdur Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, piyasada sahte alkol üretiminin ve satışının tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkati çekti.
Burdur Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, özellikle yılbaşında piyasada sahte alkol üretiminin ve satışının tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkati çekerek “Kayıtlara göre son 3 yılda sahte alkol kullanımdan dolayı yaklaşık 250 vatandaşımız hayatını kaybetti. Vatandaşlarımız alışveriş yaparken, üretim süreçleri yasalara ve sağlık standartlarına uygun olarak gerçekleşen bandrollü ürünleri tercih etmeli. Sahtekarların yılbaşı eğlencesini gölgede bırakmasına fırsat verilmemeli” dedi.
Burdur Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, yaptığı açıklamada,  özellikle yılbaşlarında ülkenin çeşitli yerlerinde üretilen sahte alkol haberlerinin daha sık gelmeye başladığını hatırlattı. Kayıtlara göre son son 3 yılda sahte alkol kullanımdan dolayı yaklaşık 250 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade eden Sipahi, alışveriş yaparken vatandaşları sağlıklı üretim süreçlerinden geçmiş, bandrollü ürün almaları konusunda uyardı.
Sahte alkolün insan sağlığını hiçe saydığını ve devleti vergi kaybına uğrattığını belirten Sipahi, şunları dile getirdi: “Üretim maliyetinden kaçmak için genellikle denetimsiz veya kaçak yollarla üretilen sahte alkolün içinde yer alan zararlı maddeler insan sağlığını hiçe sayıyor. Sahte alkol, içerdiği zararlı maddeler nedeniyle karaciğer ve böbrek hasarı, kalp rahatsızlıkları, nörolojik sorunlar ve diğer organ fonksiyonlarına zarar verdiği gibi ölümlere de yol açıyor. Öte yandan, sahte alkol üretip satanlar sadece halkın sağlığıyla oynamıyor, orijinal şişelere sahte alkol ve sahte etiket yapıştırarak üretilen bu sahte alkolleri orijinal gibi satıp vergi de kaçırıyor. Ülke genelinde yapılan denetim ve operasyonlarda 4,5 milyon litre sahte alkol ele geçirildi. Bu kaçaklardan dolayı yılda 5 milyar lira vergi kaybı oluyor. Bunlar sadece ele geçirilen miktarlar. Yakalanamayan miktarlar ile birlikte vergi kayıpları 10 milyarı buluyor. Bu sebeple sahte alkolle mücadelenin sadece ekonomik bir mesele olmadığı aynı zamanda toplumun genel refahı için de önemli olduğu unutulmamalı."
Etil alkolün her mecradan ve kolayca elde edilmesinin sahte ve usulsüz alkol üretimine olanak sağladığını ifade eden Metin Sipahi, şöyle devam etti:
“Etil alkole ulaşım sanıldığından daha kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Etil alkol; gıda, temizlik, tıp, kimya, kozmetik endüstrisi başta olmak üzere birçok endüstride kullanılıyor. Etil alkolün söz konusu endüstrilerin dışında kullanılması yasak olmasına rağmen bazı vatandaşlar bir şekilde ulaşıp kaçak alkol elde ediyor. Özellikle etil alkol gibi yüksek derecede tehlikeli olan maddelerin kayıt altına alınmadan satılması bilinçsiz ve kontrolsüz bir şekilde kullanılmasına yol açıyor. Bu nedenle toplum sağlığı ve güvenliği için etil alkol satışı herkese yapılmamalı, satışlar kayıt altına alınmalı. Kayıtlı satışlar tüketiciye ürünle ilgili bilgi sağlamak için etiketleme ve doğru bilgilendirme imkanı sunarak etil alkolün güvenli kullanımını destekler ve zararlı sonuçların önüne geçer.”
Yorumlar (0)