2 telli Cura artık coğrafi işaretli

2 telli Cura artık coğrafi işaretli

Kültür Yayın: 16 Ağustos 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 16.08.2023 09:11:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 2 dk.
341 okunma
Google News
Kozağaç'ın İki Telli Cura'sı coğrafi işaret tescil belgesini aldı. Çavdır İlçesi Kozağaç Köyü’nün iki telli curası artık tescillendi. Türk Parka ve Patent Kurumu tarafından Coğrafi işaret tescili tamamlanan Cura artık Kozağaç’ın resmi belgeli çalgı aracı oldu.  Kozağaç Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adına alınan tescil belgesi Türk Parka ve Patent Kurumu tarafından onaylanarak derneğe taktim edildi.Belgenin onaylanması sonrasında Kozağaç Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği emeği geçen Ak Parti Eski Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’e Çavdır Kaymakamı Mustafa Gövercin’e, KATÜ Öğretim Üyesi Mengü Demir’e, Kozağaç muhtarı İbrahim Muhladız’a dernek Başkanı Osman  Özkan ve üyelere teşekkür etti.
CURA NEDİR?
Burdur’umuz Teke Yöresi müzik kültürü içinde yaşatılan ve Yörüklerin yaşamlarının bir parçası olan İkitelli, Orta Asya Türk kültüründe telli sazların atası olarak kabul edilen kolca kopuzdan çeşitlenerek günümüze kadar kullanıla gelmiştir.
Özellikle Kozağaç ve çevresinde yaygın olarak kullanılan İkitelli, yörede cura veya Kozağaç curası olarak da biliniyor. Gurbet havalarının icrasında özellikli bir yeri olan İkitelli, akort düzeni ve icra şekline bağlı olarak çoksesli bir icra yapısı sergilemektedir.
Yorumlar (0)