BTB Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp; “Enflasyon çözülmeden rahat edemeyiz”

BTB Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp; “Enflasyon çözülmeden rahat edemeyiz”

Yayın: 10 Kasım 2023 - Cuma - Güncelleme: 10.11.2023 13:48:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 4 dk.
126 okunma
Google News
Avrupa’da çiğ süt fiyatları 2023’ün ilk 10 ayında %21 gerilerken, Türkiye’de artışın maliyetlerle birlikte sürdüğünü açıklayan BTB Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Son 3 yılda Avrupa’da çiğ süt fiyatı %25 oranında, Türkiye’de ise %352 oranında arttı. Enflasyon çözülmeden rahat edemeyiz.” dedi.
Burdur Ticaret Borsası Ekim Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hikmet Çangır’ın başkanlığında tamamlandı. Meclis Toplantısının açılışında, Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayan Meclis Başkanı Çangır, “Bize Cumhuriyet'i armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyetimizin tüm isimsiz kahramanlarını saygıyla anıyorum. Bir kez daha Yaşasın Cumhuriyet!” Sözleriyle üyelere seslendi. Toplantıda, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından, sektörel sorunlar konuşuldu. Toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, sektörel gelişmelerle ilgili üyelere sunum yaptı.
BTB Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda üyelerine, sektörel gelişmelerle ilgili sunum yapan Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, 2021 Yılında dünyada artan gıda enflasyonuna karşı, özellikle avrupa ülkelerinin hızlı tedbirler almayı başardığını paylaşıp, Türkiye’nin bu süreci seçimlerin de etkisiyle yönetemediğini ifade etti. “Ülkemizde enflasyon çözülmeden rahat edemeyiz” diyen Gündüzalp, 2023 yılının ilk 10 ayında Avrupa’da çiğ süt fiyatı %21 gerilerken, aynı dönemde Türkiye’de %13 arttığını aktardı. 2021’den bu yana ise Avrupa ülkelerinde çiğ süt %25 oranında artarken, Türkiye’de %352 oranında arttı.
Dünyayı görmeden Türkiye’yi görmenin, sahile vurmuş bir balığın çırpınması gibi olduğunu ifade eden Başkan Gündüzalp, “Dünyada gıda fiyatları ne durumda ve ne olacak bunu görmemiz lazım. Son üç yılda Avrupa Birliği ülkelerinde süt fiyatları hangi seviyeye ulaştı? Türkiye’de hangi seviyede görmemiz gerekiyor? 2021’de dünyada birçok ülke gıda enflasyonundaki artışı varken, Avrupa 2023’e gelindiğinde bunu yendi. Biz tedbirlere uyum sağlayamadık ve yurtdışına ürün satamamamızın sebebi de bu. Dünyayla entegre çalışacaksak, dünyayla beraber hareket etmek lazım. Ne yazık ki biz seçimlerin de etkisiyle başına buyruk hareket ettik.” deyip, hükümetin gerekli tedbirleri alarak enflasyonu düşürecek hamleler yapması gerektiğini vurguladı.
Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, toplantıya katılan Meclis Üyelerine Türkiye ve dünyadaki sektörel gelişmeleri verilerle paylaştığı sunumunda, “Dünyada gıda fiyatları gerilemeye devam ederken, ülkemizde ise son 3 yıldır artış orantısızca sürüyor. Son 3 yılda Türkiye’de gıda fiyatları % 338 artarken dünyada % 24 artış gösterdi. Gıda enflasyonundaki oran, çiğ süt fiyatında da benzer şekilde ilerliyor. Çiğ süt fiyatı son 3 yılda Avrupa’da %25, Türkiye’de ise %352 oranında yükseldi. Böyle olduğu zaman üretici çok para kazanıyor sanılmasın. Aynı dönem içerisinde mısır silahı %324, fabrika yemi %237, motorin %417 artmış. Bizim sütte bir enflasyonumuz varken gider kalemlerinde de ciddi artışlar meydana geliyor.” sözlerine yer verdi.
Yorumlar (0)