Akbulut’tan Tepki Üreticiye Destek Yok, Zam Var!

Akbulut’tan Tepki Üreticiye Destek Yok, Zam Var!

Siyaset Yayın: 27 Ocak 2026 - Salı - Güncelleme: 27.01.2026 13:31:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 2 dk.
221 okunma
Google News
CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, tarım sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntıların hem üreticiyi hem de tüketiciyi derinden etkilediğini söyledi. Akbulut, çiftçilerin finansmana erişimde ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, üreticiye sağlanmayan desteklerin gıda fiyatlarındaki fahiş artışların temel nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.
Genel Kurul kürsüsünden hükümete çağrıda bulunan Akbulut, vergi, sigorta ve BAĞ-KUR borcu bulunan çiftçi ve esnafın kredi ve destek mekanizmalarının dışında bırakılmasını sert sözlerle eleştirdi. Bu uygulamanın üretimi baltaladığını savunan Akbulut, mevcut sistemin üreticiyi adeta cezalandırdığını dile getirdi.
"Vergi borcu, sigorta borcu, BAĞ-KUR borcu olmayan birinin zaten krediye ihtiyacı yoktur. Ancak bugün borcu olan çiftçimize ve esnafımıza 'Borçluysan kredi alamazsın' deniliyor. Bu, üreticiyi cezalandırmaktır. Bunun bedelini de doğrudan tüketici ödüyor," ifadelerini kullanan Akbulut, tarımda sürdürülebilirliğin ancak üreticinin desteklenmesiyle mümkün olacağını vurguladı.
Konuşmasında gıda fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken CHP'li vekil, temel tüketim ürünlerinde son yıllarda yaşanan fiyat artışlarını rakamlarla ortaya koydu. Akbulut'un paylaştığı verilere göre; 2022 yılında 80 TL olan beyaz peynirin fiyatı 2026 itibarıyla 450 TL'ye, 85 TL olan kaşar peynirinin fiyatı 520 TL'ye, 100 TL olan tereyağının fiyatı ise 600 TL'ye yükseldi.
Bu artışların tesadüf olmadığını belirten Akbulut, üreticinin yeterince desteklenmemesinin doğrudan sonuçlarının vatandaşın sofrasına zam olarak yansıdığını ifade etti. Tarımsal üretimin korunmasının yalnızca çiftçi için değil, toplumun tamamı için hayati önem taşıdığını kaydeden Akbulut, "Üreticiye sahip çıkarsak tüketiciyi de bu zulümden kurtarırız" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Yorumlar (0)