MAKÜ'den Kolon Kanserine Çare
MAKÜ'den Kolon Kanserine Çare
Sağlık
Yayın: 29 Kasım 2024 - Cuma - Güncelleme: 29.11.2024 12:20:00
Editör -
Onur Şengün
Okuma Süresi: 4 dk.
179 okunma
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi akademisyenleri çalışmalarıyla kolon kanseri hücreleri ile savaşabilen yeni bir özüt keşfettiler. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Ahmet Hulusi Dinçoğlu ve ekibi, kolon kanseri tedavisinde çığır açabilecek bir keşfe imza attı. TÜBİTAK destekli çalışma, kara mürver meyvesinin bileşenlerinin kanserli hücreleri yok etme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.
Kolon kanseri, dünyada en sık görülen ve en ölümcül kanserlerden biri olarak biliniyor. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hulusi Dinçoğlu ve ekibi 2023 yılı Şubat ayında kolon kanserinde etkili olabileceğini düşündükleri ve içinde bulundurduğu antioksidan ve bağışıklık sistemi düzenleyici etkileriyle dikkat çeken bir meyve olan 'kara mürver meyvesi' üzerinde çalışmalara başladı.
Prof. Dr. Dinçoğlu ve ekibi kendi geliştirdikleri sentez yöntemiyle yaptıkları bu çalışmalar sonrasında kara mürver meyvesinin bileşenlerinin kolon kanseri hücreleri üzerinde öldürücü bir etkisi olduğu sonucuna vardı. Ülkemizde birçok yerde doğal olarak yetişebilen kara mürver meyvesinin bu özelliği ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalar sonrasında kolon kanseri tedavisinde kullanılabilecek.
Yapılan TÜBİTAK destekli projesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Hulusi Dinçoğlu, "Biz kara mürver meyvesinin yapısında bulunan antosiyaninler dediğimiz bileşiklerin kansere karşı etkili olup olmayacağına dair bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmaya ekibimizle beraber geçen sene başladık. Bu çalışmada, buna benzer çalışmalardan farklı olarak, daha yenilikçi ve yeşil bir teknoloji olan sentez yöntemini kullandık. Bu yöntem kendi geliştirdiğimiz bir yöntemdir. Kullandığımız yöntemle kara mürver meyvesinin yapısında yer alan kansere karşı etkili olabileceğini düşündüğümüz bileşikleri saf bir halde özütleyebildik. Bu sonuç bizim çalışmamızın şu anki aşaması için zaten oldukça verimli bir basamaktı ve başarıyla sonuçlanmış oldu. Sonraki basamakta da biz bu bileşenlerin yapısına dair özellikleri inceledik. Bu süreci de başarılı bir şekilde tamamladık ve daha sonraki süreçte de laboratuvar deneyleriyle hücre testleri gerçekleştirerek, bu bileşenlerin kolon kanseri hücrelerine karşı nasıl bir etki ortaya koymuş olduğuna dair çalışmalar gerçekleştirmiş olduk. Laboratuvarda gerçekleştirilen birçok test ve yöntemle bu süreç ilerlemiş oldu ve çalışmamızın sonucunda elde ettiğimiz veriler bize kara mürver meyvelerinden kendi özütleme yöntemimizle elde ettiğimiz bileşenlerin kolon kanseri hücrelerine karşı öldürücü ve yıkımlayıcı bir etki göstermiş olduğunu ortaya koydu. Çalışmada, şu an 'Faz 1' aşaması tamamlandı. Bir sonraki aşamalarda deney hayvanları ve klinik testler yapılacak" diye konuştu.
Kara mürver meyvesi, özellikle Burdur ve çevresinde doğal olarak yetişiyor. Ülkemizin güney ve İç Anadolu bölgelerinde de bu meyveye rastlanıyor. Ticarî olarak henüz yaygın kullanılmayan kara mürver, potansiyel sağlık faydaları sayesinde son yıllarda ilgi görmeye başladı. Prof. Dr. Dinçoğlu, kara mürverin sadece kolon kanserinin tedavisinde etkili olabileceğini ve bu alanda yürüttükleri çalışmalarla elde edilen olumlu sonuçların ardından, endüstriyel aşamaya geçiş ve ürün geliştirmeyi istediklerini belirtti.
Yorumlar (0)