Salda Gölü, Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası Listesinde Yerini Aldı

Salda Gölü, Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası Listesinde Yerini Aldı

Dünya Yayın: 03 Eylül 2024 - Salı - Güncelleme: 03.09.2024 17:00:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 2 dk.
190 okunma
Google News
Güney Kore'de gerçekleştirilen 37. Dünya Jeoloji Kongresi'nde yapılan bilimsel değerlendirmelerin ardından, ikinci etap "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası Listesi" bugün (28 Ağustos 2024) açıklandı. Bu listeye Türkiye'den Salda Gölü, "MARS'ın yeryüzündeki temsilcisi" olarak ilan edilerek dahil edildi. Salda Gölü, içermiş olduğu Hidromanyezit-mikrobiyolitler (Stromatolitler) ile dünyanın ender jeolojik oluşumlarından biri olarak tescillendi. Bununla birlikte Salda, dünyanın en iyi 200 Jeosit alanı listesine de girmiş oldu.
UNESCO Türkiye Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, bu önemli gelişmeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: "UNESCO, IUCN, IUGS gibi uluslararası kuruluşların bilimsel önemini tespit ettiği kültürel ve doğal varlıklar, yalnızca bulundukları ülkelerin değil, tüm dünyanın üstün değerleridir." Daha önce ülkemizden Kapadokya ve Pamukkale de bu prestijli listeye girmişti.
Bu büyük takdir ve sertifikasyonla birlikte, Salda Gölü hem Burdur, hem üniversitemiz, hem de ülkemiz için çok daha önemli bir hale gelmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından kurularak üniversitemize devredilen "Salda Gölü Bilim Merkezi," bu gelişme sonrasında çok daha önemli bir misyona kavuşmuştur. Üniversitemiz, bu merkez ile birlikte Salda Gölü'nün araştırılması, korunması ve dünya çapında tanıtılması görevini üstlenmiş bulunmaktadır. Bu durumun, ülkemiz bilimi, eğitim ve turizm alanında önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Yorumlar (0)