Eniştemiz Prof. Dr. Kurtulmuş, Bilim ve Sanat Ödül Töreni ve
2024-2025 Akademik Yılı Açılış Törenine Katıldı
Siyaset
Yayın: 15 Kasım 2024 - Cuma - Güncelleme: 15.11.2024 14:15:00
Editör -
Onur Şengün
Okuma Süresi: 8 dk.
197 okunma
Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri'nin ilki Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, ikincisi Arnavutluk'ta yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, üçüncüsü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, dördüncüsü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirilmişti. Beşincisi 12 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni ve 2024-2025 Akademik Yılı Açılışı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un katılımıyla Lavanta Tepesi Otel'de gerçekleştirildi.
MAKÜ Lavanta Tepesi Hotelde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlaması sonrası MAKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından Türkiye'nin 7 bölgesinden harmanlamış halk oyunları gösterisi sergilendi.
Programın devamında TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Vali Tülay Baydar Bilgihan ve MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar tarafından konuşma yapıldı. Konuşmaların ardından, Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödüllerinin sahipleri, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un elinden ödüllerini aldılar.
TBMM Başkanı Kurtulmuş yaptığı konuşmasında; “Mehmet Akif Ersoy'un, büyük bir şair, edebiyat ustası, Türkçeyi en iyi kullananlardan birisi olarak gösterilebilecek bir üstat, kültürün, sanatın, şiirin, anlatmanın simgesi olmuş büyük bir kişilik. Her şeyden evvel Mehmet Akif Ersoy, Milli Kurtuluş Mücadelemizin öncülerinden, önderlerinden, verdiği vaazlarla, yaptığı konferanslarla, şiirleriyle, sürekli halkın içerisinde olan ve halkı milli mücadelenin saflarına davet eden mukni hitabet kabiliyetiyle şüphesiz ki Millî Mücadele'nin en abidevi şahsiyetlerinden birisidir. Mehmet Akif Ersoy'un aynı zamanda bir dava adamı ve bir mütefekkirdir. Bu milletin tarihine, köklerine ve geleceğine olan bağlılığıyla örnek bir şahsiyetin nasıl olacağını da gösterdi. Kökü mazide olan ati, bizim tarih şuurumuzun bir cümlede özetlenmiş halidir. Mazisinden kopuk bir gelecek olmaz, mazisinde takılıp kalan bir gelecek de olmaz. Mazide takılıp kalarak, orada olanları anlamaya çalışarak milletin geleceğine ilişkin söylenecek çok fazla sözler de yoktur. Sadece ders çıkararak, geçmişte ne olduğunu, her bir olayın bu milletin milli tarihi içerisinde neye tekabül ettiğini iyi bilerek bugünü çözümlemek ve geleceğe dair hedeflerimizi güçlü şekilde kurmamız gerekir. Bunun için diyoruz ki yarının şekillenmesi için mutlaka bu milletin, özellikle gençlerin çok kuvvetli bir tarih şuuruna sahip olması ve bu tarih şuuru içerisinde geleceği şekillendirecek adımları atması gerekir.
Mehmet Akif Ersoy'dan öğrenilen önemli konulardan birisinin de toplumsal vazife şuurudur. Bir tarih şuuru içerisinde ortak hedeflerin sorumluluk duygusu yüksek bir şekilde yerine getirilmesinin önemini belirtmek isterim.
Milli Mücadele döneminde tüm zorluklar içinde miras bırakılan Türkiye Cumhuriyeti'ni ve aziz vatanı, kıyamete kadar her türlü zorlukla mücadele ederek, daha da ileriye götüreceğiz.
Türkiye'nin her alanda atılımlarla içeride birlik ve beraberliğini sağlamış, ekonomisi, demokrasisi toplumsal bilimsel hayatı, kültür ve sanat alanındaki gelişmeleriyle dünyaya örnek olarak yoluna devam edecektir” dedi.
Vali Baydar Bilgihan programda yaptığı konuşmada; “Bugün, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz tarafından 5’incisi düzenlenen “Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim-Sanat Ödülleri ve Akademik Yıl Açış Töreni”ne katılmanın gurur ve mutluluğunu paylaşıyoruz. Öncelikle ilimizde gerçekleştirdikleri ziyaretleri ve destekleriyle bu anlamlı programa teşriflerinden dolayı TBMM Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş'a, şükranlarımı sunuyor, ilimize hoş geldiniz diyorum.
Kendine has kültürü ve folklörü ile Teke Yöresinin kadim şehri olarak, Antik Kentleri ve önemli kültür varlıkları, Kurtuluş mücadelesindeki göz ardı edilemez rolü ile geçmişten aldığı köklü mirası; güçlenen tarım ve hayvancılık potansiyeli, mermeri ve dünyaca ün yapmış doğaltaş sanayisi, eğitim alanındaki artan kapasitesi ile kendisini geleceğe taşıyan ve taşıyacak marka bir şehir olma yolunda ilerleyen Burdur, aynı zamanda bölgemizin önemli üniversiteleri arasında yer alan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine sahip olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.
Büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazandığımız Kurtuluş Savaşının manevi cephesini oluşturan, Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesinin sembollerinden, Vatan Şairimiz, mütefekkir gönül insanı, 1. Gazi Mecliste Burdur Mebusu olarak ilimizi temsil etmesiyle her zaman gurur vesilesi olarak gördüğümüz Mehmet Akif Ersoy'u anmak ve onun ilham verici mirasını geleceğe taşımak bilinç ve sorumluluğu içerisindeyiz.
Yaşadığı döneme damga vuran Merhum Mehmet Akif Ersoy, sadece bir şair değil, aynı zamanda Aziz Milletimizin kurtuluş mücadelesinin en güçlü sözcülerindendir. Onun kaleminden dökülen her kelime, bir halkın umudunu, bağımsızlık arzusunu ve hürriyet mücadelesini yansıtmıştır. Bu güçlü kalemi anlamak, sadece onun edebiyatını ve şairliğini değil, aynı zamanda halkına duyduğu derin sevgisini, bağlılığını, maneviyatını, ahlak anlayışını ve insanlık adına verdiği mücadelesini de anlamak demektir.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, değerli şairimizin adını taşıyarak, onun ideallerine ve vizyonuna sahip çıkarak, kurulduğu 2006 yılından itibaren her yıl büyümeye, gelişmeye devam etmekte, adını taşıdığı Merhum Akif'e yakışır bir üniversite olarak emin adamlarla yoluna devam etmektedir. Eğitim alt yapısı, akademik kadrosu, her geçen yıl artan kurumsal kapasitesi, bölgesel, ulusal ve uluslararası çapta yürüttüğü önemli proje ve çalışmalarıyla hem İlimize hem bölgemize ve hem de ülkemize değer katmaktadır.
Böyle önemli bir ivmenin sağlanmasında en büyük pay sahipleri olarak; başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, kıymetli Rektörümüze ve onun şahsında geçmiş dönem rektörlerimize, akademik ve idari kadroda görev alan bütün arkadaşlarımıza ilimiz adına gönülden teşekkür ediyorum. Bugün 5’incisi gerçekleşen, Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödüllerine layık görülen değerli bilim insanları ve sanatçıları tebrik ediyor, ülkemiz bilim ve sanat dünyasına yaptıkları katkılar nedeniyle memnuniyetimi ifade ediyorum. Bizler de geçmişten aldığımız ilham ve güçle Mehmet Akif Ersoy’un mirasını yaşatacak, onun değerlerini gençlerimize aşılamak ve ülkemizi Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzyılı, 2.Yüzyılımız hedefine yaraşır, aydınlık bir geleceğe taşımak için çok çalışacağız. Bu duygu ve düşüncelerle, İlimizi teşrifleriyle bizleri onurlandıran Sayın Meclis Başkanımıza şükranlarımı sunuyor, yeni akademik yılın üniversitemize, akademi camiamıza, öğrencilerimize ve Şehrimize, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yorumlar (0)