Ev hanımlarının hummalı kış hazırlıkları başladı
Ev hanımlarının hummalı kış hazırlıkları başladı
Yaşam
Yayın: 15 Ağustos 2025 - Cuma - Güncelleme: 15.08.2025 11:31:00
Editör -
Onur Şengün
Okuma Süresi: 3 dk.
155 okunma

Kış aylarında tüketmek üzere her yıl annelerimizin tarhana, bulgur, salça gibi ürünleri hazırladığı mevsime geldik. İlçe merkezlerinde ve köylerdeki çiftçiler tarla işlerinin bitmesinin ardından yaz güneşinden faydalanarak bir taraftan bulgur kaynatıp tarhana hazırlarken, diğer taraftan sebze, meyve kurutma işlerini yapıyor. Kışa hazırlık yapan ev hanımları aynı zamanda aile bütçelerine de katkı sağlıyor. Bayanlar, kış aylarında yiyecekleri biber, patlıcanları kurutmaya başlarken sıcak havalardan istifade edip evlerde yapılan domates salçası yapımı için de kolları sıvadılar. Bayanlar, kışın yemeklerde kullanılmak için odun ateşinde büyük tavalarda pişirilip cam kavanozlara konulan salçaları büyük zahmetle ve emekle hazırlanıyor. Evlerde yapılan domates ve biber salçalarının daha lezzetli olduğunu belirten Pazar Mahallesi sakinlerinden Meryem Şengün “Bahçelerimizden topladığımız yada kasalarda satın aldığımız domatesleri yıkadıktan sonra ince ince doğrarız. Doğranan domatesleri odun ateşinde tavada kaynatılır. İyice domatesler eridiğinde makinede çekeriz. Tekrar tavada ateş üzerine koyarak içine tuz attıktan sonra su kaçıncaya kadar karıştırarak pişirdikten sonra sıcak olarak cam kavanozlara doldururuz. Kışın domates salçasını kahvaltılık ve yemeklerde kullanırız Domates salçası yapmak zahmetli iş, ama doğal. Doğal yöntemlerle odun ateşinde yapılan salça daha lezzetli olur” dedi.
Yıllardır bu işleri büyüklerinden görüp öğrendiğini belirten Meryem Şengün; ne kadar hazır çorbalar da çıksa tarhananın tahtını sarsamayacağını, soğuk kış günlerinin sıcak dostu olan geleneksel bu çorbanın yemeklerin baştacı olduğunu belirtti. Her yıl komşuları ve ailesiyle beraber 100 kg buğdaydan bulgur yaptıklarını anlatan Şengün, bunların yıl boyu kendilerine yettiğini ifade etti. "Yazdan bir yıllık salçamızı hazırlarız. Cam şişelere konserve kurarız. Hoşaf eriği ve kayısı kuruturuz. Sebze olarak kabak, domates, yeşil fasulye, bamya, biber ve patlıcanları ince ince keser kurutur, karınca gibi azığımızı yazdan hazırlarız." diye sözlerini tamamladı.
Yorumlar (0)