Gölhisar’da Kaçak Avcılığa Sıkı Takip!

10 Ses Cihazı Ele Geçirilerek, 7 Kişiye İşlem Yapıldı

Yaşam Yayın: 31 Ekim 2025 - Cuma - Güncelleme: 31.10.2025 11:56:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 4 dk.
164 okunma
Google News
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri yaban hayatını korumak için 7/24 sahada - 7 kişiye işlem, 10 ses cihazına el konuldu. Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü ekipleri, yaban hayatının korunması ve kaçak avcılıkla mücadele kapsamında il genelinde denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. İlçemiz Gölhisar, Burdur Merkez ve Bucak şefliklerince yürütülen av koruma ve kontrol faaliyetlerinde 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefet eden 7 kişi hakkında cezai işlem uygulandı. Ayrıca yasa dışı avcılıkta kullanıldığı tespit edilen 10 ses cihazına da el konuldu.
DKMP Gölhisar Şefliği ekipleri tarafından yapılan arazi kontrollerinde, yasa dışı avcılıkta kullanıldığı belirlenen 10 adet ses cihazı bulundu. Failleri henüz tespit edilemeyen bu cihazların, özellikle kuş türlerine yönelik yasa dışı avcılıkta kullanıldığı değerlendirildi. Ekipler, bölgede kaçak avcılık yapan kişilerin tespiti için çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, bu tür cihazların doğadaki dengeyi bozduğunu, özellikle göçmen kuşların doğal yaşamını olumsuz etkilediğini belirterek, vatandaşların duyarlı olmaları çağrısında bulundu.
Burdur Şefliği ekipleri tarafından il merkezinde yapılan denetimlerde 2 kişi hakkında idari işlem uygulandı. Bucak Şefliği ekipleri ise 1 kişiyi yasa dışı avcılık yaptığı gerekçesiyle cezalandırdı. Bununla birlikte, Burdur Merkez'de gerçekleştirilen bir başka kontrol faaliyeti sırasında da 3 kişiye daha kaçak avcılık nedeniyle cezai işlem yapıldı. Ekipler, av sezonunun başlamasıyla birlikte denetimlerin artırıldığını, özellikle koruma altındaki bölgelerde gece görüş dürbünleri, termal kameralar ve dron destekli kontrollerin sürdüğünü ifade etti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürlüğü yetkilileri, yapılan çalışmaların yalnızca cezai işlem amacı taşımadığını, asıl hedefin doğayı ve yaban hayatını korumak olduğunu vurguladı. Yetkililer, "Burdur, sahip olduğu sulak alanlar, kuş göç yolları ve zengin yaban hayatı çeşitliliğiyle Türkiye'nin önemli doğal bölgelerinden biridir. Kaçak avcılıkla mücadele sadece yasaları uygulamak değil, aynı zamanda gelecek nesillere yaşanabilir bir doğa bırakmak anlamına gelir. Bu bilinçle gece gündüz sahadayız." açıklamasında bulundu.
DKMP ekipleri, vatandaşlardan da destek istedi. Doğada yasa dışı avcılığa, izinsiz tuzak veya ses cihazı kullanımına rastlayan vatandaşların en yakın jandarma veya DKMP birimlerine bilgi vermesi istendi. Açıklamada ayrıca, avcılık faaliyetlerinin yalnızca yasal süreler ve izinli bölgelerde yapılabileceği hatırlatıldı. Kurallara uymayanların hem idari para cezası hem de avlanma yasağıyla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.
Burdur ve ilçelerinde yürütülen bu denetimler, sadece kaçak avcılıkla mücadele değil, aynı zamanda nesli tehlike altındaki türlerin korunması açısından da büyük önem taşıyor. Özellikle Burdur Gölü Havzası, Karataş Gölü ve Gölhisar çevresi, çok sayıda endemik kuş türünün üreme ve barınma alanı olarak dikkat çekiyor. Ekipler, bu alanlarda yürütülen kontroller sayesinde hem kaçak avcılığın önüne geçmeyi hem de doğal yaşam dengesini korumayı hedefliyor.
Yorumlar (0)