Afetler Sonrası Çalışana Psikososyal Destek Çalıştayı yapıldı

Afetler Sonrası Çalışana Psikososyal Destek Çalıştayı yapıldı

Sağlık Yayın: 11 Ağustos 2023 - Cuma - Güncelleme: 11.08.2023 11:50:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 4 dk.
263 okunma
Google News
Burdur Valisi Ali Arslantaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Afetler Sonrası Çalışana Psikososyal Destek Çalıştayına katıldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Lavanta Tepesi Otelde düzenlenen çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Açılış konuşmaları ile devam eden programda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mukaddes Kılınç, MAKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar tarafından konuşma yapıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mukaddes Kılınç; "Afetler sonrası çalışana psikososyal destek çalıştayına hoşgeldiniz. Burdur'da ilkini gerçekleştirdiğimiz, ülke çapında da benzeri yapılmamış olan bu çalıştayın bizi heyecanlandırdığını belirtmek isterim. Heyecanlıyız çünkü psikososyal destek çalışmalarına çalışanın gözüyle bakarak bundan sonraki sürece olumlu bir katkı sunacağımızı düşünüyorum. Katılımınız ve aktaracağınız tüm bilgiler bizim için çok kıymetli. 
Bu çalıştayın 2 çıkış noktası var. Asrın felaketi olarak adlandırılan 11 ili etkileyen Maraş merkezli deprem bize afetler sonrası psikososyal desteğin önemini birkez daha gösterdi. Aile ve Sosyal hizmetler bakanlığı olarak 13 paydaş kuruluşla yürüttüğümüz ve sekretaryasını üstlendiğimiz psikososyal destek faaliyetlerinde afetten etkilenen vatandaşlarımıza daha nitelikli hizmet verebilmek için Sayın Bakanımızın da talimatı ile görev alan personelin ihtiyaçlarını tespit etmek ve onları güçlendirmek bizim için elzem bir konuydu.
Bir diğer husus ise Burdur özelinde sayın valimiz önderliğinde birçok kamu personelinin uzun süre deprem bölgesinde görev almış olması, zaman zaman tecrübelerini aktarırken yaşadıkları hissiyat beni derinden etkiledi. Sizler deprem bölgesinde nice gönlü kırıklara merhem oldunuz, nice gönüller aldınız, gönülden gönüle köprüler kurdunuz hepinizden Allah razı olsun. Güzel Ülkemiz bir daha böyle bir felaket yaşamasın.  Son olarak Deprem bölgesinde hayatını kaybeden tüm kardeşlerime Allahtan rahmet kalanlara sabır ve afiyet diliyorum.
Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını temenni eder hepinizi saygıyla selamlarım efendim.
Deprem bölgesinde görev alan İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, İŞKUR İl Müdürü Yunus Emre Akalın, Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav ve AFAD Müdür V. Levent Köksel deneyimleri hakkında anlatım yaptılar.
Vali Arslantaş'ın yaptığı konuşma sonrası Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personeli Sosyal Çalışmacı Ersin Eren ve Psikolojik Danışman Umut Aydoğdu tarafından İletişim Oyunu düzenlendi. Afet Yönetim Merkezi Şube Müdürü Süleyman Ilgar tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı sunumu, MAKÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Başkanı Prof. Dr. Özlem Tagay tarafından Psikolojik Sağlamlık başlığı adı altında sunum yapıldı. Çalıştayın bu bölümünde gurup çalışmaları yapıldı. Kurumların afetlerdeki görevlerini paylaşması, afetlere ilişkin deneyimleri, afetlerin psikolojik etkileri, psikolojik olarak nasıl daha sağlam olabiliriz, Psikososyal destek bağlamında beklentiler ve öneriler başlıkları adı altında guruplar çalışmalarını tamamladı. Gurup çalışmaları sonunda gurup modaratörleri çalışmalarındaki sonuçlarını sunum yaparak katılımcılara aktardılar. Programın sonunda çalıştaya destek veren katılımcılara teşekkür belgesi takdim edildi.
Yorumlar (0)