Yerli ve Milli Tohumlarımız Tarla Gününde Sergilendi

Yerli ve Milli Tohumlarımız Tarla Gününde Sergilendi

Kültür Yayın: 07 Temmuz 2023 - Cuma - Güncelleme: 07.07.2023 11:31:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 3 dk.
267 okunma
Google News
“Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganıyla yola çıkılarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) arasında imzalanan protokol kapsamında yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları yürütülmekte. Bu kapsamda Bucak ilçesine bağlı Kızılcaağaç Köyü çiftçilerinden Mustafa Öztürk ile Uğurlu Köyü çiftçilerinden Ahmet Elmaz'ın tarlalarında demonstrasyonlar kuruldu.
Kurulan demonstrasyonların sonuçlarının çiftçiye tanıtılması için düzenlenen Tarla gününe; Burdur İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erol Koç, Bucak Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden; Araştırma Yayım Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ertuğrul Taştekin ile Bitki Islahçısı Ali Koç, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden; Teknik Müdür Yardımcısı Ahmet Duman ile Serin İklim Tahılları Şubesi Şefi Lütfü Demir, Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, Bucak İlçe Tarım ve Orman Müdür vekili İrfan Samur, Çeltikçi İlçe Müdürü, Hüseyin Torun, Gölhisar İlçe Müdürü, Yusuf Kavçakar, Ağlasun İlçe Müdürü Osman Güneş, Burdur Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Fikret Ergin, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, tohum tedarikçisi firmalar, Teknik personeller ve çok sayıda çiftçi katılım sağladı.
Kızılcaağaç Köyü 1.inci bölge lokasyonda 5 adet makarnalık buğday, 6 adet ekmeklik buğday ile 3 adet altı sıralı arpa olmak üzere toplam 14 lokasyanda, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün geliştirdiği Durusa ve Altınsa Makarnalık Buğday Çeşitleri, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün geliştirdiği Sümerli Makarnalık Buğday Çeşidi, İzmir Ege Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün geliştirdiği Alatay Makarnalık Buğday Çeşidi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün geliştirdiği Helke, Poyraz, Yaprak arpa çeşitleri ile Harman, Toprak, Eylül, Değirmen Ekmeklik Buğday Çeşitleri ile Helke, Poyraz ve Yaprak 6 sıralı arpa çeşitlerinde incelemelerde bulunuldu.
Kızılcaağaç Köyü 2.inci bölge lokasyonda, 1 adet makarnalık buğday, 4 adet ekmeklik buğday olmak üzere toplam 5 lokasyan vardı. Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün geliştirdiği Koç 2015 Ekmeklik Buğday çeşidi, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün geliştirdiği Ganemi Makarnalık Buğday Çeşidi ile Amida, Hilar ve Hazar ekmeklik buğday çeşitleri, yerinde gösterildi.
Uğurlu Köyü Lokasyonlarında, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne ait 5,2 da alanda Durusa makarnalık buğday çeşidi ile 6,5 da alanda Acar ekmeklik buğday çeşidi yerinde görüldü. Gezilen bütün lokasyonlarda konu uzmanları tarafından yerinde bilgilendirmeler yapıldı.
Yorumlar (0)