Kış Aylarının Vazgeçilmezi şifa deposu “Salep”

Kış Aylarının Vazgeçilmezi şifa deposu “Salep”

Yaşam Yayın: 31 Ocak 2025 - Cuma - Güncelleme: 31.01.2025 11:57:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 4 dk.
202 okunma
Google News
Geleneksel damak tadına hitap eden salep, vücut sıcaklığını artırması, hoş kokusu ve şifa özelliğiyle günümüzde de özellikle de kış aylarında halen çokça tüketiliyor.
Dağlık ve çayırlık alanlarda, 1000-1500 metre yüksekliklerde yabani olarak yetişen ve endemik bir tür olan Anadolu orkidesinin yumruları, işin uzmanlarınca toplanıyor. Mor ve kırmızı renkte başak formatındaki bitkinin bir yumrusu kendisine beslenmesi için bırakılırken diğer yumru sütte veya suda kaynatılıp kurutulduktan sonra salep olarak satılıyor. İnsan eliyle yetiştirilemeyecek formatta olan bitkinin yumrularından elde edilen salep ise, vücut sıcaklığını artırması ve hoş kokusu ile soğuk kış günlerinde tercih edilirken öksürük, bronşları açma gibi özellikleri nedeniyle de şifa deposu olarak görülüyor. 
Salebi hem kışın içecek olarak hem de yazları dondurmada kullanarak uzun yıllardır tüketiciyle buluşturan Edem Pastanesi Sahibi Mehmet Gül, eskilerin damak tadını halen yaşatmaya çalışıyor. Soğuk kış aylarının favori içeceklerinden biri olan salep, orkide bitkisinin yumrularından elde ediliyor. Yumru kökler dövülerek toz haline getirildikten sonra hem toz hem de içilmeye hazır paketler şekilde satılabilmekte. Vatandaşlar soğuk havaların vazgeçilmez içeceği salebe yoğun ilgi gösteriyor. Kazanda uzun süre kaynatılan sütün, tarçın, ceviz, fıstık ve kakao ile buluşmasıyla ortaya çıkan lezzet harikası salep Gölhisar'lı vatandaşlardan da yoğun ilgi görüyor. İlçemiz merkezinde pastane işleten ve salep satışı yapan Mehmet Gül, vatandaşların gösterdiği ilgiden memnun. Gül; kış aylarında ilçe halkının vazgeçemediği içecekleri arasında bulunan sıcak salep satışı tüm kış aylarında yapıldığını belirterek, "Sıcak salep satışına vatandaş büyük rağbet gösteriyor. Özel olarak hazırlanan ve pastane içinde kaynatılan sıcak salep yoğun ilgi görüyor" dedi.
Salebin sadece bir lezzet kaynağı değil, aynı zamanda bir sağlık deposu olduğunu kaydeden Mehmet Gül, "Dünyaya Ortadoğu'dan yayılan Salep 8.yüzyıldan bu yana Türk mutfağının bir parçası olmuş, kışın habercisi olarak adlandırılmıştır. Her yerde farklı lezzet sunan, her an içimizi ısıtan salep, kışın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Orkide kökünden üretilen bu lezzeti, yaz, kış demeden, sıcak ve soğuk tüketebilirsiniz. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor. Öksürük ve bronşitin tedavisine yardımcı oluyor.  Salebin kış aylarında tercih nedeni sıcak bir içecek olması. Yine kış aylarında hastalık riski daha fazla. Salebin de şifası burada ortaya çıkıyor. Lokman hekim tavsiyesi olarak salep kulaktan kulağa nesilden nesle özellikle öksürük, akciğer, bronşit ile ilgili rahatsızlıkların tedavisinde içecek olarak kullanıyor. Salep kültürümüzün en önemli içecekleri arasında yer alıyor. Osmanlı'dan bugüne sokaklarda, el arabalarında, omuzlarda satılarak insanlar bu lezzetlerle buluştu. Sağlık dolu içimizi ısıtan bu lezzeti her yıl tüm kış boyunca vatandaşlarımızın  damak tadına hitap etmeye devam edeceğiz” dedi.  
Yorumlar (0)