2023 Yılı Somut Olmayan Kültürel Miras Burdur İl Tespit Kurulu Toplantısı Yapıldı

2023 Yılı Somut Olmayan Kültürel Miras Burdur İl Tespit Kurulu Toplantısı Yapıldı

Kültür Yayın: 02 Haziran 2023 - Cuma - Güncelleme: 02.06.2023 13:56:00
Editör - Faruk Dumlupınar
Okuma Süresi: 4 dk.
221 okunma
Google News
Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda ve İl Müdür Vekili İbrahim Emre Gürsoy başkanlığında, "Somut Olmayan Kültürel Miras Burdur İl Tespit Kurulu" toplantısı, Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
İlimizin somut olmayan kültürel miras değerlerinin ve yaşayan insan hazinelerinin tespit edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne sunulması amacıyla Valiliğimiz İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Müdür V. İbrahim Emre Gürsoy, Kültür İşleri Şube Müdürü Pınar Arslan, Folklor Araştırmacısı Hülya Kökten, Burdur Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden Işıl Ekici, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürlüğünden Prof. Dr. Zeki Nacakcı ve Dr. Öğr. Üyesi Alper Börekci ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Hakan Acar, Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğünden (Burdur Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitimi Merkezi) Hamit Kayacıoğlu, Burdur Aziziye Köyü Yörük Kültürünü Folklorunu Geliştirme ve Yaşatma Derneğinden (Yaşayan İnsan Hazinesi) Mehmet Bedel, Yörükler Kültür Araştırma ve Yaşatma Derneğinden Hüseyin Demir’in katılımlarıyla çalışmalar yapıldı.
Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu çerçevede yürütülen çalışmalar kapsamında “Burdur Somut Olmayan Kültürel Miras İl TespitKomisyonunca dosyaları hazırlanarak değerlendirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel  Müdürlüğüne sunulan 11 unsur Bakanlıkca uygun görülerek Ulusal Envanter Listesi’nde kayıt altına alınmıştır. Bu unsurlar şunlardır: "Alaca Dokumacılığı, Sipsi Yapımcılığı, İkitelli Kozağaç Curası Yapımcılığı, Serenler Zeybeği, Kütük Atma, Düğün Gecesi Eğlencesi/Maşala, Yünüm, Boğaz Havası- Boğaz Hadası, Teke Zortlatması, Ceviz Ezmesi Geleneği ve Burdur Şiş.
Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Mahalli sanatçılardan “Hafız Rıza Yağız”ın Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ve “Kozağaç Göcesi”nin Somut Olmayan Kültürel Miras Envanter Listeleri’ne alınması amacıyla bir dosya hazırlandı. Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Folklor Araştırmacısı Hülya Kökten, Burdur Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğünden Nilay Uğur ve Kozağaç Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinden Ramazan Demir bahsi geçen konularla ilgili sunum gerçekleştirdiler.  
Kurultarafından ilimizde somut olmayan kültürel miras unsurlarını ve yaşayan insan hazinelerini tespit etmek amacıyla bir sonraki toplantıda teklif edilecek unsurlar belirlendi. 
Bu unsurlar; Kabak Kemane, Orta Oyunu, Mersiye Geleneği (Yaslar), Geleneksel El Sanatları, Düğülcük Yapma Geleneği, Törenler ve Anlatı Geleneği konulu dosyaların hazırlanarak teklif edilmesi kararlaştırıldı.    
Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordine ettiği Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Kurulu, tespit çalışmalarına devam ederek Burdur’un kültürel unsurlarının gelecek nesillere aktarılmasında ve ülke çapında tanınırlığının sağlanması yolunda faaliyetlerine devam etmektedir.
Yorumlar (0)