MAKÜ’de Fikir Sofrası Toplantısı

MAKÜ’de Fikir Sofrası Toplantısı

Eğitim Yayın: 31 Ekim 2023 - Salı - Güncelleme: 31.10.2023 12:05:00
Editör - Onur Şengün
Okuma Süresi: 4 dk.
130 okunma
Google News
MAKÜ'de Uluslararası Akademik Performans artışı için fikir sofrası toplantısı gerçekleştirildi. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar başkanlığında "Fikir Sofrası" toplantıları devam ediyor.  MAKÜ'nün politika belgesinde yer alan konular başta olmak üzere tematik düzeyde akademisyenlerle düzenli olarak gerçekleştirilen fikir sofrası toplantılarının ikincisi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Web of Science'da taranan dergilerde yayın üreten bir grup akademisyen ile gerçekleştirildi. Politika belgesindeki akademik performans teması üzerine gerçekleştirilen toplantıda; alanında çok sayıda nitelikli yayın yapan akademisyenlerle "Ar-Ge kapasitesini artırmak, uluslararası yayın sayısını artırmak ve üniversitemizi prestijli üniversite sıralamalarında daha yukarı bir noktaya taşımak için ne yapabiliriz?" arayışı üzerine konuşuldu. 
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar toplantıda yaptığı konuşmasında; "Bugün son iki yılda Q1 ve Q2 kategorisindeki dergilerde önemli sayıda yayın yapan bir grup hocamızı davet ettik. Tabi bu kategoride yayın yapan daha birçok hocamız vardır. Buradaki arayışımız şu; üniversitemizin Ar-Ge kapasitesini artırmak, uluslararası yayın sayısını artırmak ve üniversitemizi prestijli üniversite sıralamalarında daha yukarı bir noktaya taşımak için ne yapabiliriz? Tabi biz bir bölgesel kalkınma üniversitesiyiz. Bölgesel kalkınma misyonu bizim çok enerjimizi ve çok zamanımızı alıyor. Bu alanda çok değerli işler yapılıyor, ancak üniversiteler kendi aralarında kıyaslanırken ne kadar yayın yaptınız, ne kadar doktora mezunu verdiniz, ne kadar proje yaptınız? genellikle bunlara göre kıyaslanıyor. Biz burada da geri kalmak istemiyoruz. Bunun için ne yapabiliriz bunun arayışı içerisindeyiz. Ben göreve başladığım ilk günden itibaren işin uzmanlarıyla o konuda yetkin olan insanlarla bir araya gelip onlardan fikri olarak beslenmek istiyorum ifadesini kullanıyorum. Sizin sahip olduğunuz bu uluslararası nitelikli dergilerde yayın yapma kültürünü, bu motivasyonu, bu yetkinliğinizi nasıl akademinin geneline yayabiliriz? Bunun için öğretim üyeliği atama yönergemizde değişiklik mi yapmak gerekiyor? Bunun için Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) yönergemizde küçük dokunuşlar mı yapmak gerekiyor? Bunun için biz ne yapmalıyız? Nasıl bir yaklaşım ve politika içerisinde olur isek sizin gibi nitelikli yayın üreten hocalarımızın sayısını artırabiliriz? Bu konuda sizlerin görüşlerinizi, bakışlarınızı almak isteriz. Buna göre dersimizi çalışmak isteriz. Arayışımız derdimiz bu. Bizim bildiklerimiz var, gördüklerimiz var, bilmediklerimiz göremediklerimiz var. Aslında toplantının özetle amacı bu. Sizleri dinlemek ve sizlerin görüşlerinizi de not etmek isteriz." şeklinde konuştu.
Yaklaşık 3 saat süren toplantıda alanında nitelikli yayınlar yapan akademisyenler tek tek fikirlerini belirterek uluslararası nitelikli yayın sayısını artırmak konusunda neler yapılabilir konularında fikir alışverişi yaptılar. Tüm fikirler kayda geçti ve sonuç olarak bir eylem planı yapılmasına karar verildi.
Yorumlar (0)