Otizmin Farkındayız, Çözümde Bir Aradayız
Otizmin Farkındayız, Çözümde Bir Aradayız
Yaşam
Yayın: 04 Nisan 2025 - Cuma - Güncelleme: 04.04.2025 14:54:00
Editör -
Onur Şengün
Okuma Süresi: 3 dk.
274 okunma

İlçemiz Gölhisar’da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü nedeni ile Otizme dikkat çekmek amacıyla Gölhisar Sosyal Hizmet Merkezi tarafından farkındalık adına broşüler dağıtıldı. Vatandaşlara dağıtılan broşürler ile otizmli bireylerin de hakları konusunda bilgilendirmeler de yapıldı. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, “Otizmin farkındayız, çözümde bir aradayız” sloganıyla vatandaşları bilinçlendirmek konusunda dağıtılan broşürler ile Sosyal Hizmet Merkezi yetkilileri etkinliklerin ve çalışmaların devam edeceğini ve otizmi ve otizmli bireyleri gerçek anlamda kabul etmemiz gerektiğini söylediler.
Birleşmiş Milletler, 2008 yılında 2 Nisan’ı Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etti. Tüm dünyada farkındalık oluşturmak ve otizmden kaynaklanan sorunlara çözüm üretmek, bu özel günün en temel amaçları arasında bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda “Mavi Işık Yak” kampanyasıyla otizme dikkat çekmek için birçok çalışma yapıldı.
Nisan ayı boyunca dünyanın gündeminde olacak otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında iletişim sorunları ile baş gösteren, gelişimsel bir farklılık olan otizm 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1'inde görülürken, bugün doğan her 44 çocuktan 1'i otizm riski ile dünyaya geliyor. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanan otizmin günümüzde bilinen tek çaresi erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim.
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Erken dönemde tanı ve müdahale için ise mutlaka doğumdan itibaren çocuklarımızın 3 yaşa kadar her yıl, 3 yaştan sonra ise 2 yılda bir gelişimsel taramadan geçmesi önem göstermekte. Aileler olarak çocuklarımızı dikkatlice gözleyip zayıf göz teması, daha az ses çıkarma ve daha az gülümseme, ismine duyarsız olma, jest ve mimiklerin olmaması, ebeveynin sesine ve etkileşime girme çabalarına kayıtsız kalma, kendi kendine taklit yapmama, hayali oyun kuramama gibi otizmin erken dönem belirtilerini gördüğümüzde Aile Hekimlerine, Sağlıklı Hayat Merkezlerindeki Çocuk Gelişimcilere ya da en yakın çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurulması öneriliyor.
Yorumlar (0)