Yem Bitkileri Desteklemeleri Bilgilendirmesi
Yem Bitkileri Desteklemeleri Bilgilendirmesi
Yayın: 04 Nisan 2025 - Cuma - Güncelleme: 04.04.2025 14:51:00
Editör -
Onur Şengün
Okuma Süresi: 3 dk.
255 okunma

2025 üretim sezonu yem bitkileri desteklemeleri kapsamında, yeni destekleme modeli ve uygulamadaki temel esasların üreticiler tarafından bilinmesi büyük önem taşımakta. Bu doğrultuda, üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması, olası sorun ve aksaklıkların önüne geçilmesi amacıyla bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Destekleme süreciyle ilgili detaylı bilgi almak ve güncel uygulamaları öğrenmek için üreticilerin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle iletişime geçmeleri önem arz ediyor. Konu hakkında İlçe Tarım müdürlüğü tarafından şu açıklamalar paylaşıldı;
“2025 yılı üretim sezonunda "yem bitkisi" yetiştiren çiftçilerimizin aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri, desteklemelerden sorunsuz yararlanabilmeleri açısından önemlidir.
2025 yılı üretim sezonunda ÇKS'ye kayıtlı olan çiftçiler temel ve planlı üretim desteği içerisinde yer alan "Yem Bitkileri Desteği"ne başvurmuş sayılacakları için ayrıca başvuru dilekçesi alınmayacağı tebliğde yer almaktadır. Uygulamada her hangi bir değişiklik olmaması halinde; "Yem Bitkisi Desteklemesi" için çiftçilerden ayrıca başvuru alınmayacaktır.
Bununla birlikte çiftçilerimizin;
2025 yılı ÇKS başvurusundaki yem bitkilerinin; sistemde doğru raporlanabilmesi, ürünlerinin zamanında kontrolü ve sorunsuz destekleme alınabilmesi için ürünlerin (en geç 15 Nisan 2025 tarihine kadar) mutlaka yeşilot veya silajlık olarak ÇKS'de güncellenmesi, 2. ürün olarak ekilen ürünlerin ise ÇKS'ye (en geç 30 haziran 2025 tarihine kadar) eklenmeleri gerekmektedir. Belirtilen tarihlerden sonra sistem kapatılacağı için, ÇKS kaydında görünmeyen veya güncellemesi yapılmayan parsellerin / ürünlerin desteği yapılamayacaktır.
Kaba yem elde etmek amacıyla ekilişi yapılan yem bitkilerinin; yeşil olarak biçilmesi, silaj yapılması ve/veya otlatılması, toplam yem bitkisi ekili alanın en az 5 dekar olması halinde desteklemeye tabii olacaktır.
Hasıllardan; Tritikale, Çavdar ve Yulaf başaklanma döneminde yeşilot (hasıl) veya silajlık olarak hasat edilirlerse, destekleme kapsamında değerlendirilebilecektir.
Mısır, soya, sorgum otu, sudan otu ve sorgum-sudan otu melezi ekilişlerinde silaj yapmak amacı ile hasat edilmesi halinde destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Sulu ve kuru tarım parsellerinde, aynı tarım parseline aynı ürün art arda en fazla iki defa ekilebilir. Çiftçinin Bakanlık kayıt sistemindeki 2024 üretim yılında kayıtlı en son ürünü baz alınarak münavebenin takibi yapılmaktadır. Yem bitkisi ekilişlerini daneye bırakanlar planlı üretim (yem bitkisi) desteğinden yararlanamazlar.
2026 yılı Ocak ayı içerisinde Muhtarlıklar, ilgili kurumlar ile İl müdürlüğümüz Web sayfasında yayınlanan askı icmallerinizi kontrol ederek hatalı, eksik bilgileriniz için süresi içerisinde yazılı itiraz başvurunuzu yapınız.
Yem bitkisi desteği hakkında soru ve sorunlarınızı irtibat telefonumuza mutlaka bildiriniz. Ürününüz Bol, Kazancınız Bereketli Olsun.
Yorumlar (0)