01 Ağustos 2023 - Salı

Sağol Evham Varol Kuşkuculuk (1)

Sağol Evham Varol Kuşkuculuk (1)

Yazar - Dr. Ramazan Canural
Okuma Süresi: 4 dk.
770 okunma
Dr. Ramazan Canural

Dr. Ramazan Canural

-
Google News
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanının işi bir çok yönden zordur. Bunların başında da bu branştaki  acil vakaların bolluğu  gelir.
      Zaten çocuklarda durum büyüklere pek benzemez. Her şeyden önce, hayatta kalabilmek  için rezerv güçleri büyüklere göre daha  azdır. Yani  çocuk hastalıklarında acil durumlara  müdahale için  zaman oldukça  sınırlıdır. Bu yüzden acil durumlara adaptasyon  bizde  bir yaşam biçimine dönüşmüştür.
        Bu,  bazen  eşimiz dostumuz arasında  şöyle değerlendirmelere yol açar: “Ne kadar da evhamlısın be kardeşim! ”Ama öyle değil işte… Rahat olur, gamsız davranırsan, hastan ölebilir ve son pişmanlık da  fayda vermez.
      Onun için, neme lazım, bana evhamlı desinler, yeter ki,  doktorun  ihmali yüzünden hastayı kaybettik, demesinler.
      Ben, bu tür  acil yaşam tarzını alışkanlık haline getirmenin,son beş-altı aydan beri birkaç  kere faydasını gördüm.  
Annem… 
Doksan yaşında. Allah sağlık versin. Şubat ayında mutfakta düşmüş. “Kalçamı zedeledim ellem (galiba),” dedi. Acilde film çektirdik. Kırık yok. Ben bir ağrı kesici iğne yapıp Denizli’ye gittim. Giderken de “ bununla rahatlarsın anne,  korkma, kırık filan yokmuş,” dedim. Şubat ayı.  Denizli’ye geldik. O gün  sabaha karşı da deprem oldu.  Bir kar, bir tipi... 
Sabah kızkardeşimden telefon: “Anam bacağını oynatamıyor!” 
      "Nasıl olur  yahu, daha dün iğne yaparken oynatıyordu?”
      Hay aksi şeytan! Yoksa iğneyi yaparken siyatik siniri mi zedeledim? Hani olmayacak şey de değil. Zaten 45 kiloluk bir kadın.
      Hanıma: “Gölhisar’a dönüyoruz, hadi  hazırlan.” 
      “Olur mu, Cankurtaran kapalıdır, durmadan kar yağdı geceden.”
      “Valla ben burada  duramam;  aklım  Gölhisar’da kendim burda,  olmaz bu iş. “
      Arabaya zincir taktırdık, yola çıktık. Cankurtaran yolunu 2.5 saatte katederek Gölhisar’a  4 saat sonra ulaştık.  Büyük bir merak içinde annemi  muayene ettim. Çok şükür sinir zedelenmesi gibi bir belirti yok. Ama kalçasındaki  ağrı daha da artmış.  
Gölhisar’da ortopedi uzmanına muayene ettirdik. “ Kalça kırığına benziyor, Denizli’ye götürün,” dedi.  Tekrar Denizli’ye dönüş, orada tekrar film, bu sefer kırık net olarak  görünüyor. Önceki filmde, belki çatlaktı da sonradan kırılmıştır, dendi. Alelacele ameliyat ve kalça protezi takıldı.
      O gün…
“Ben şimdi Denizli’ye yeni  geldim, hava da zaten müsait değil, filmde kırık mırık da yoktu zaten, ağrı kesici yaptırın, ben iki-üç gün sonra gelirim,“ desem, kimbilir o sürede anacığım ne ağrılar çekecekti? 
      İşte evhamın faydaları! 
      Devamı haftaya…
      Bakalım evhamın başka hangi faydalarını göreceğiz…
#
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları