05 Mart 2024 - Salı

Mart Ayında Özel Gün ve Haftalar

Mart Ayında Özel Gün ve Haftalar

Yazar - Dr. Ramazan Canural
Okuma Süresi: 4 dk.
226 okunma
Dr. Ramazan Canural

Dr. Ramazan Canural

-
Google News
Bizde  önemli  gün ve hafta çoktur. Yılın hemen hemen her günü bir "özel" gündür
  Mesela sadece mart ayının son üç haftasına şöyle bir  baktığınızda  çok  sayıda  özel gün  ve haftaya  rastlarsınız.
      Geçen gün bunları bir takvimden koparıp önüme koydum  ve  hiçbir araştırma yapmadan,  sadece hafızamda olanları yazıya dökeyim  dedim. Şunlar ortaya çıktı:  
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
Son yıllarda daha bir şatafatlı kutlanmaya başlandı. Sanırım 1850 li yıllarda  Newyorkdaki   bir fabrikada yanarak can veren çok sayıda kadının acı hatırasına  hürmeten  kabul edilen bir gün.
12 MART 1921  İSTİKLAL MARŞININ  KABULÜ
Şimdi  gözümün önünde canlanan tablo şu: Ödüllü yarışmaya giren 724 şiirden hiçbiri kabul görmezken , ödül istemeyen  M. Akif'in," özel rica" üzerine yazdığı 10 kıtalık o destansı şiiri,  TBMM deki vekillerin ayakta ve avuçlarını çatlatırcasına alkışları  arasında kabul ediliyor. 
12 MART MUHTIRASI
27 Mayıs 1960 günü Ordu yönetime el koyar ve bir yıl sonra  üç genç insan  darağacına gönderilir. 
Bundan 11 yıl sonra 12 Mart 1971 günü  Ordu,  yine seçilmiş  hükümete muhtıra verir ve dönemin Başbakanı Demirel, sonraki yıllarda birkaç defa daha yaptığı gibi   "şapkasını alır" koltuğu  bırakır gider. 
14 MART TIP BAYRAMI
14 Mart 1826 tarihinde Mektebi Tıbbiye-i  Şahane  kurulur.  Bu olayın anısına, 14 Mart Günü  ülkemizde  Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.
15 MART DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ
Türkiye'de adı olup kendi olmayan şey: Tüketici Hakları
Bizde böyle bir gün var mı?
18 MART 1915:  ÇANAKKALE ZAFERİ
Ah Çanakkale ah… Tarihe sığmayan sen, bu satırlara nasıl sığarsın?
 19-23 MART DÜNYA ORMANCILIK HAFTASI
Orman, olmazsa olmazımız. Yakın zamanlara kadar ülkemin %25 inin ormanlarla  kaplı  olduğunu duyardım. Bu oranın Gölhisar'da %58 olduğunu  öğrenince  epey gururlandım. Ama bunun çoğunun orman adı altında "boş tepeler"  olduğunu  gördükten sonra  sevincim kursağımda kaldı. 
21 MART NEVRUZ
Daha düne kadar PKK terör örgütü, 21 Mart Gününü  ülkemize zehir etse de, bu günü  sanki tarihin derinliklerinden gelen bir geleneğin özel bir yıldönümü  gibi hatırlıyorum. Sadece Kürtlere özgü bir gün müdür acaba? Tabi ki, hayır.
22 MART DÜNYA SU GÜNÜ
Dünyanın dörtte üçü sularla  kaplanmış ama,  bu suyun ancak % 1 i içilebilir ve kullanılabilir vasıfta  olduğundan,  aslında  su  fakiriyiz.  Ülke olarak  bu konuda dünya ortalamasının da  epey altındayız. 
 24 MART DÜNYA TBC İLE MÜCADELE GÜNÜ 
Türkiye'de zaten bir Verem Savaş Haftası var. Tüberkülozla Mücadele Gününü ilk defa duyuyorum.
26 MART-1 NİSAN VERGİ HAFTASI
Bizde vergi adaletinin sağlanması için ciddi bir vergi reformu şart. KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin,  hala vergi gelirlerinin %70-75 ini oluşturduğu ülkemizde vergi  adaletinden bahsetmek mümkün mü? 
26 MART- 1 NİSAN KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI
Ülkemizde 450 bin kahvehane ve 5 bin kütüphanenin var olduğunu  düşünürsek, eğitim düzeyimiz  hakkında  ümitli  olmak için fazla bir neden yok sanırım. 
31 MART-1 NİSAN İKİNCİ İNÖNÜ ZAFERİ
İstiklal Mücadelesinde kazandığımız ikinci zafer. İlki, Birinci İnönü Zaferi.  Artık  makus talihimizin  yenilmeye başlandığı zamanlar…
#
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları