04 Nisan 2023 - Salı

Kurtuluş Savaşı ve 6 Şubat Depremi

Kurtuluş Savaşı ve 6 Şubat Depremi

Yazar - Dr. Ramazan Canural
Okuma Süresi: 4 dk.
917 okunma
Dr. Ramazan Canural

Dr. Ramazan Canural

-
Google News
Bu yazının amacı Kurtuluş Savaşını  bir doğal afetle karşılaştırıp sıradanlaştırarak, onun kahramanları olan  Gazi M.Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla,  bu destanı yazan  binlerce şehit ve gazimizi hafife almak asla  değildir.
        Amacımız,  milletimizin başına gelen  iki büyük  felaketi,  birkaç maddeyle  karşılaştırarak,zihinlerde tarihe bir not düşmektir. 
      Hepsi bu…
      O halde başlayalım: 
BİR-Tarih ve süre :  Kurtuluş Savaşı 19 Mayıs 1919 da başlayıp  11 Ekim  1922 de bitmiş,  yani 3,5 yıl sürmüştür.  
Büyük  Deprem ise 6 Şubat 2023 günü saat   04.17 de  ve bir de aynı gün  13.24 de  yaşanmıştır ve süresi doğal olarak  saniyelerle sınırlıdır. Tabii herhangi bir yıkıma yol açmayan binlerce artçıyı saymıyorum. 
İKİ- Yarattığı şok etkisi: Büyük Depremin yarattığı şok etkisi Kurtuluş Savaşıyla kıyaslanamayacak kadar ani ve  büyüktür. Çünkü deprem  ne yapacaksa, hepsini,  saniyelerle sınırlı bir sürede  yapıp bitirmiştir. 
      ÜÇ-Etki alanı: Kurtuluş Savaşının etkisi tüm vatan sathındadır.  Bir nesil  bu savaşı,  “seferberlik” halinde adeta iliklerine kadar yaşamıştır. 
  Büyük  Deprem de tüm ülkemizi derinden sarsmış ve  insanlık tarihi boyunca yaşanan nadir felaketlerden biri olarak tarihe geçmiştir. Bazı kaynaklara göre yıkıcılığı 250-300 atom bombasına eşdeğerdir. 
      DÖRT- Can ve mal kaybı: Çeşitli kayıtlara göre,  Kurtuluş Savaşında,  bir kısmı bizzat savaşın içinde,  bir kısmı  hastalıktan olmak üzere, 30-35 bin insanımız şehit düşmüştür. 30 binden fazla da yaralımız vardır.   
Büyük Depremdeki can kaybımız  ise resmi kayıtlara göre  50 bin civarındadır.  Resmi olmayan kaybın  çok daha fazla olabileceği söylenmektedir.  Yaralanan insan sayımız  ise  107 bindir.  
Kurtuluş Savaşında,  düşman kuvvetleri, Batı Anadolu’da  birçok köyü, kasabayı  ateşe vermiş ve  evleri yakıp yıkmışlardır. Ama bu kesinlikle,  Büyük Depremde  yıkılan ya da kullanılmaz hale gelen  650 bin konut  kadar büyük rakamlara ulaşmamıştır.  
Büyük Depremin parasal maliyeti 103 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Bu rakam  Türkiye Cumhuriyeti  2023 yılı  bütçesinin  %44 üne eşdeğerdir.   
BEŞ- Kurtuluş Savaşında dış kaynaklı  emperyalist bir saldırıyla karşı karşıyaydık ve “Yedi Düvele”  karşı savaşmıştık.  Bize bu savaşta  yardım eden ülke sayısı ise,  Hindistan, Rusya  gibi bir iki ülke ile sınırlıydı. Onlar da  sadece parasal yardım yapmışlardı.  
Büyük depremdeyse  elbette bir dış saldırı yoktu ama  çok büyük bir fay hattının kırılması sözkonusuydu  ve  dünyanın 88 ülkesinden  sayıları onbinleri bulan insan, kurtarma ekibi olarak  yardımımıza koştu.   
      SONUÇ: 6 Şubat Büyük Depremi, Ülkemizde, Kurtuluş Savaşından daha  fazla can ve mal kaybına neden olmuştur. 
      Mehmet Akif Ersoy  “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın,” diye dua etmiştir.  Biz  bu duaya can-ı gönülden  “amin” derken, aynı zamanda,  “Allah bir daha bu ülkeye 6 Şubatları yaşatmasın,” diyoruz.  Ama sadece bunu söylemek yetmiyor.  Çünkü depreme dayanıklı binalar inşa ederek gereğini yapmazsak,  “Sünnetullah”  maalesef kimseye torpil geçmiyor!..
#
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları