12 Aralık 2023 - Salı

Yüksek İdeal Peşinde Koşanlar Çok Mu Yaşıyor?

Yüksek İdeal Peşinde Koşanlar Çok Mu Yaşıyor?

Yazar - Dr. Ramazan Canural
Okuma Süresi: 4 dk.
364 okunma
Dr. Ramazan Canural

Dr. Ramazan Canural

-
Google News
      Soru ilginç mi geldi?
    O halde  şöyle bir düşünelim derim, bakalım gerçekten  öyle mi?
      Önce dışardan  örnekler:
      NELSON MANDELA:  Güney Afrika Bağımsızlık Hareketinin efsanevî lideridir.Devlet Başkanlığı yaptı.  Ömrünün 28 yılını hapiste geçirdi. Irkçılık ve ayrımcılığa karşı yaptığı büyük direnişle tanınır. 2013 tarihinde öldüğünde 95 yaşındaydı.
    MAO  ZEDUNG: Çin Halk Cumhuriyetinin kurucusu, büyük devrimci  ve siyasetçi.  1976 da öldü. 83 yaşındaydı.
    CHARLES DE GAULLE: Fransız asker ve siyasetçidir. En çalkantılı dönemlerde Fransa’nın başındaydı. 80 yaşında öldü.
    MAHATMA GANDİ: Hindistan bağımsızlık hareketinin siyasi ve ruhanî lideridir. Hindistanı bir İngiliz sömürgesi olmaktan kurtarmıştır. 1948 de öldüğü zaman 80  yaşındaydı.
    AYETULLAH HUMEYNİ: Bugünkü İran İslam Cumhuriyetinin kurucusu ve ruhanî  lideridir. Ömrünün önemli bir kısmı Fransa’da sürgünde geçti. 1989 da öldüğü zaman 87 yaşındaydı.
    TİTO: Yugoslav devlet ve siyaset adamıdır. 1980 yılında öldüğünde 88 yaşındaydı.
    Şimdi de bizden örnekler:
    ALPASLAN TÜRKEŞ: Ülkemizdeki Türk Milliyetçiliği ve Ülkücü Hareketin unutulmaz lideridir. Başbakan Yardımcılığı yaptı. 1997 de öldüğü zaman 80 yaşındaydı. 
      NECMETTİN ERBAKAN: Milli Görüş Hareketi’nin kurucusu ve yılmaz savaşçısı. Başbakanlık yaptı. Birçok siyasetçi yetiştirdi. 86 yaşında öldü.
      SÜLEYMAN DEMİREL: Türk siyasetinin en renkli ve köklü simalarındandı. Uzun yıllar Başbakanlık ve bir dönem Cumhurbaşkanlığı yaptı. 90 yaşında öldü.
      BÜLENT ECEVİT: “Karaoğlan” lakaplı Türk Solunun efsane lideri.  Başbakanlık yaptı. 2006 da öldüğünde  81 yaşındaydı.
      İSMET İNÖNÜ: Türk İstiklal Savaşında Batı Cephesi Komutanıydı. CHP Genel Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yaptı. 1973 yılında öldüğü zaman 89 yaşındaydı.
    CELAL BAYAR: Türk Kurtuluş Savaşında  “Galip Hoca” namıyla önemli  hizmetler yapmıştır. Birinci Büyük Millet Meclisinde Saruhan Milletvekiliydi. Cumhurbaşkanlığı yaptı. Öldüğünde 103 yaşındaydı. 
      Nasıl, ilginç değil mi?
    Yüksek idealler  peşinde koşmak insanı uzun ömürlü kılıyor sanki.
Haa, şimdi aranızda, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, büyük komutan ve devlet adamı  M.Kemal Atatürk’ün 57 yaşında, reformcu devlet adamı ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 66 yaşında öldüğünü  hatırlayarak  “Hiç de öyle bir kural yok demek ki,” diyenler  çıkacaktır. 
  Onlar da haklı. Elbette öyle bir kural yok.
      Yoksa Büyük İskenderin 32 yaşında, Fatih Sultan Mehmet’in 49 yaşında, Dördüncü Murat’ın 28 yaşında, Napolyon’un  51 yaşında ölmesini neyle izah edeceğiz?
      Hatta ve hatta…
      Döneminin  en büyük  lideri, önderi, komutanı, devlet başkanı, tüm zamanların  en büyük ve gerçek  inkılapçısı  Hz. Muhammed’in  vefat ettiği zaman 63 yaşında olması bizim bu tezimizi çürütmez mi?
      Elbette çürütür…
      O zaman şunu  mu diyeceğiz?
        “ İstisnalar kaideyi bozmaz.”
        Karar sizin…
#
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları